Dostupni linkovi

Nastavljeni pregovori, Srbi protiv Tačija


U drugoj rundi pregovora o decentralizaciji na Kosovu razgovara se o finansiranju opština gde se iznose konkretni predlozi. Član beogradska delegacije Aleksandar Simić je izjavio da je povod za protest pravosnažna optužnica Okružnog suda u Prištini protiv Hašima Tačija iz 1997. godine zbog terorizma.

“U tom pismu se izražava protest što je šef delegacije albanskog pregovaračkom tima na današnjim pregovorima o decentralizaciji Hašim Tači, čovek koji je pravosnažno osuđen za terorizam 1997. godine pred Okružnim sudom u Prištini i čovek protiv koga se vodi istraga u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu. U ovom pismu nagovestio je gospodinu Ahtisariju kao specijalnom pregovaraču ispred Generalnog saveta Ujedinjenih nacija da to nije dobro za buduće pregovore i izražava našu zabrinutost. Ja mislim da će razgovori biti i pored ovakvih provokacija sa kojima smo suočeni ipak produktivni.”

Članovi beogradskom tima zatražili su da se buduće opštine sa srpskom većinom finansiraju od ubiranja poreza na svojoj teritoriji i iz budžeta Srbije. Albanski pregovarači su se usprostavili direktnom finansijskim povezivanjem Beograda sa srpskim opštinama. Prištinska pregovaračka delegacije je navela da Beograd može finansijski pomagati buduće opštine ali samo preko Vlade Kosova. Ulazeći u zgradu u kojoj se održavaju pregovori, Hašim Tači je rekao da niko ne može da spreči demokratsku budućnost Kosova.

“Niko ne može da spreči demokratsku budućnost Kosova. Mračna prošlost je mrtva sa sutrašnjom sahranom Slobodana Miloševića. Danas ćemo imati veoma teške razgovore o lokalnoj reformi za dobro svih građana Kosova u cilju izgradnje demokratskog Kosova, za sve građane i nezavisne države.”

Izvori pregovaračke delegacije Beograda rekli su da takav način finansijskog organizovanja srpskih opština na Kosovu nudi Srbima sigurnost i sprečava svaku diskriminaciju od strane većine. Ministar za lokalnu upravu u Vladi Srbije Zoran Lončar kaže da postoje određeni delovi plana veoma jasni a koji se iz sasvim razumljivih razloga ne iznose u javnost.

“Ono što je jako bitno a to je da postoji jasan plan o decentralizaciji vlasti i drugim pitanjima koji su vezani za budući status Kosova i Metohije koje u potpunosti vode računa o zaštiti interesa pre svega našeg srpskog stanovništva koji žive na Kosovu i Metohiji, ali i zaštiti nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije. Postoje određeni delovi plana veoma jasni sa naše strane koji jednostavno iz sasvim razumljivih razloga do daljenjeg se ne iznose u javnost.”

Razgovori koji se održavaju na dvogodišnjicu antisrpskog nasilja na Kosovu za predsednicu Koordinacionog centra za Kosovo Sandu Rašković-Ivić ne ulivaju mnogo poverenja pre svega zbog sastava i vođstva prištinskog tima.

“Naša strana svakako je odlično spremljena za pregovore i mislim da će uspeti da izrade nešto za srpsku zajednicu i druge nealbanske zajednice u našoj južnoj srpskoj pokrajini.”

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za naš radio da će susret dve delegacije faktički predstavljati početak ozbiljnih razgovorima o statusu Kosova koji će pokazati sve razlike Beograda i Prištine.

“Pretpostavljam da je kod Albanaca zapravo strah da bi uvođenjem regionalizma Srbi i drugi nealbanci dobili više kanala kontrole vlasti, dakle, ne samo na lokalnom nivou tamo gde žive i predstavljaju značajnu populaciju, već i kroz struktru vlasti i do nivoa Kosova. Što se tiče samog Beograda videćemo da li je on spremio neki odgovor ali očigledno mora da razmišlja o mogućnosti da napusti ideju entiteta a da možda traži regionalizaciju i da nikako ne napusti ideju dvodomne skupštine.”

Direktni razgovori o statusu Kosova započeti su 20. i 21. februara takođe u Beču kada su delegacije Beograda i Prištine razgovarale o ingerencijama ovih opština o zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj politici, pravosuđu i policiji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG