Dostupni linkovi

502 - VIZE ZA BUDUĆNOST


Mirna SADIKOVIC - Žana KOVACEVIC - Lejla SARIC - Dženana HALIMOVIC – Ivan KATAVIC - Gordana KATANA

  • Kriva je Drina: State Department u posljednjem izvještaju upozorava da je BiH raj za narko-dilere. Propusti u regulatornoj strukturi, pravosudnom sistemu, nedostatak koordinacije među policijskim snagama, kao i nezainteresovanost političkog vođstva, uzrokovali su da efikasnih mjera protiv trgovine narkoticima jednostavno nema.

  • Prokleta avlija sa pet zvjezdica: početkom ljeta počinje izgradnja prvog državnog zatvora u BiH. Do sada je Sud BiH smještao optuženike u entitetske zatvore, za šta je plaćao zakup. Zatvor sa 300 kreveta biće izgrađen po najsavremenijim evropskim standardima, a građevinski radovi povjereni su turskoj kompaniji.

  • Vize za budućnost: Bosanci i Hercegovci godišnje za vize troše oko 50 miliona konvertibilnih maraka (oko 25 miliona eura.). Drugim riječima, više od 170 zemalja nerado nam nudi gostoprimstvo, uz mnogobrojne provjere i višemjesečna čekanja. Za takav rejting i sami smo krivi.

  • Traganje za izgubljenom šansom: Najuporniji među 'čekačima viza' su mladi ljudi. Besperspektivnost jeste realnost BiH, ali neko mora preuzeti odgovornost da potakne promjene. Jesmo li dovoljno sazreli kao društvo da se, umjesto bježanja, suočimo s problemom i izborimo za podnošljivije sutra?

  • Ako ne sad, onda kad?: Nagrađeni film 'Grbavica' ovih dana promovisan je u BiH, ali i u susjedstvu. Film, koji je i među filmadžijama i građanima dobio veoma visoke ocjene, uskraćen je građanima Banjaluke. Interesantno je kako je grupa radikalnih političkih pulena odlučila da ovo filmsko ostvarenje, koje je očaralo Evropu, Banjalučani ne smiju gledati.
XS
SM
MD
LG