Dostupni linkovi

MOSKVA/HAG


Rusija ne veruje u potpunosti rezultatima autopsije Miloševičevog tela, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i želi da pošalje doktore iz Moskve koji bi ponovo izvršili obdukciju. On je kazao da je Rusija uznemirena zbog odbijanja Haškog tribunala dozvole Miloševiču da se leči u Moskvi.
"Rusija je dala 100-centne garancije da če se Miloševič vratiti u Hag nakon zavrsetka lečenja. Tribunal je međutim, na posebnoj sednici ocenio te garancije nedovoljnim. U osnovi, nije verovao Rusiji. To samo može da nas uznemiri, naročito sto je Milosevic uskoro nakon toga umro.
"Ako se nama nije verovalo, onda i mi imamo pravo da sumnjano u one koji su izvršili autopsiju. Mi smo več tražili od Haškog tribunala da nasi doktori učestvuju u autopsiji, ili u najmanju ruku da budu obavešteni o rezultatima", izjaivo je ministar Lavrov.
Haški tribunal je saopštio u nedelju veče da je obdukcija pokazala da je Milošević umro od "infarkta miokarda" kao posledica njegova dva ranija srčana oboljenja
Nacionalni savet SCG za saradnju sa Međunarodnim tribunalom saopštio je u nedelju veče u Hagu da je po mišljenju eksperata iz Srbije, koji su neposredno nadzirali obdukciju, "ceo postpupak obavljen veoma profesionalno".
Obdukciju tela Slobodana Milošević su obavili dva sudska patologa i jedan neuro-patolog iz Holandije, dok su čitavu proceduru nadgledali patolog iz Belgije i dva eksperta sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu.
XS
SM
MD
LG