Dostupni linkovi

HAG


Slobodan Milošević, bivši predsjednik Srbije i nekadašnje SR Jugoslavije umro je u pritvoru Haškog tribunala.
"Danas, u subotu 11. marta 2006. Slobodan Milošević pronađen je beživotan u svom krevetu u ćeliji Pritvorske jedinice UN-a u Sheveningenu.
Pritvorski stažar odmah je uzbunio dežurnog oficira i medicinsko osoblje. Kasnije je potvrđeno da je Slobodan Milošević umro.
Holandska policija i holandski lekar-mrtvozornik pozvani su u pritvor i započeli su istragu. Naloženo je i da se izvrši celovita obdukcija i toksikološka pretraga. U skladu sa svojim ovlašćenjima prema Statutu Tribunala i Pravilima o pritvoru predsednik Haškog suda Fausto Pokar (Pocar) naložio je sprovođenje celovite istrage.
Porodica Slobodana Miloševića obaveštena je o smrti", stoji u saopštenju Haškog tribunala.
Slobodan Milošević je rođen 20. avgusta 1941 u Požarevcu.
Maja 1986. je postao predsednik Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, a 1990. je kao kandidat Socijalističke partije Srbije pobedio na predsedničkim izborima i postao predsednik Srbije. Dve godine kasnije ponovo je izabran na tu dužnost.
25. jula 1997. je u Skupštini tadašnje SR Jugoslavije izabran za predsednika te države.
27. maja 1999. Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine počinjene nakon 1991. na području bivše Jugoslavije optužilo ga je za zločine protiv čovečnosti koje su srpske snage počinile na Kosovu.
6. oktobra 2000. priznao je izborni poraz.
Uhapšen je 31. marta 2001. pod optužbom da je zloupotrebio službenu dužnost
Tribunalu ga je izručila vlada pok. Zorana Đinđića 28. juna 2001.
9. oktobra 201. Tužilaštvo tribunala ga optužuje za zločine protiv čovečnosti koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj, a 23. novembra iste godine i za genocid koji su srpske snage počinile nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.
Nije priznavao Haški tribunal i nije odredio advokata. Branio se sam.
Bolovao je od dijabetesa i srčanih oboljenja. Tražio je prošlog meseca da mu bude omogućeno lečenje u Moskvi, ali je Sudsko veće pod predsedanjem sudije Patrika Robinsona (Patrick) taj zahtev odbacilo.
XS
SM
MD
LG