Dostupni linkovi

Bez sankcija za Iran?


U Savjet sigurnosti UN-a stigao je izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem stoji da Iran ne saradjuje u nastojanjima medjunarodne zajednice da se njihov nuklearni program pacifizira. Oni kriju informacije, posjeduju planove koji mogu voditi do proizvodnje nuklearnog oružja i odbijaju zamrznuti program obogaćivanja uranijuma, stoji izmedju ostalog u izvještaju Agencije.

Unatoč tome, poruke koje stižu iz glavnih gradova pet stalnih članica Savjeta sigurnosti naginju više diplomaskom rješenju nego pritisku na Teheran. Tako naprimjer francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy kaže kako Francuska traži političko rješenje spora, a ne kažnjavanje Teherana. Rusija je pozvala Iran da "u cijelosti sarađuje" s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju te ponovila da njen prijedlog o obogaćivanju iranskog urana može doprinijeti da se izađe iz krize. SAD traži "diplomatsko rješenje" iranske nuklearne krize, koje bi se završilo "oštrom" deklaracijom Savjeta sigurnosti UN-a, a ne sankcijama, saopštili su iz Bijele kuće.

Generalni sekretar UN Kofi Annan izjavio je uoči početka zasjedanja kako bi volio vidjeti prijedlog koji bi ohrabrio dalji diplomatski put izlaska iz krize:

"Pregovori se moraju nastaviti, i ja se nadam da će sve strane pronaći zajednički jezik. Ne znam koje će mjere predložiti Savjet sigurnosti, ali Agencija i njen šef Baradei trebaju naći način da uvjere Iran u saradnju s medjunarodnom zajednicom, kako bi se došlo do neophodnih informacija."

Iako niko pouzdano ne zna detalje, svi pretpostavljaju da će Savjet sigurnosti vlastima u Teheranu najprije uputiti upozorenje da prekinu nuklearne aktivnosti, uz vjerovatni rok od nekoliko sedmica. Nešto slično je nagovijestio i portparol State Departmenta Sean McCormack:

"Nećemo zahtjevati sankcije kao prvi korak . Ono čemu se nadam u narednih nekoliko dana jeste prebacivanje razgovora s Agencije za atomsku energiju na Savjet sigurnosti."

No, malo je vjerovatno da će angažman Ujedinjenih naroda doprinijeti postizanju dogovora s Teheranom. Analitičari procjenjuju da će se međunarodni front raspasti onog trenutka kada se Savjet sigurnosti nađe pred donošenjem odluke o konkretnim mjerama, odnosno sankcijama prema Iranu. U svjetskim se atomskim krugovima smatra da bi Iran već za nekoliko mjeseci mogao potpuno ovladati tehnologijom izrade atomske bombe. Prema britanskim obavještajnim službama, realno je to očekivati do kraja ove godine, mada bi do proizvodnje samoga nuklearnog oružja moglo proći više godina.

Iranski ministar odbrane generalmajor Mostafa Mohamad Nadžar ponavlja da je Islamska Republika Iran odlučna u primjeni nuklearne energije u civilne svrhe, na šta ima i legitimno pravo. Iran se posljednjih dana izjasnio za razgovore o svom nuklearnom dosjeu, ali je isključio odustajanje od obogaćivanja urana.
XS
SM
MD
LG