Dostupni linkovi

Izabrani predsednici Skupštine i Vlade Kosova


Poslanici Skupštine Kosova izabrali su Kolja Berišu za novog predsednika Skupštine i novu vladu, na čelu sa generalom Agimom Čekuom. Poslanici su izglasali smenu dosadašnjeg predsednika Skupštine Nedžata Dacija i za njegovog naslednika izabrali Berišu, koji je izjavio kako mu je poverena odgovornost da vodi zakonodavnu vlast u odlučujućim trenucima za Kosovo:

“Nalazimo se u istorijskoj fazi kada Kosovo, uz pomoć prijatelja, kao što su SAD i EU, ulazi u proces formiranja nezavisne i suverne države.”

Beriša je istakao da će kosovski parlament usvajati zakone koji će regulisati život u državi Kosovo. Posle žustre rasprave i brojnih kritika upućenih na sastav nove vlade poslanici su većinom glasova podržali vladu koju će voditi general Agim Čeku. Posle izbora za premijera Čeku je izrazio spremnost da vladu vodi u najtežem i odlučujućem trenutku za Kosovo:

“Vlada će se zalagati za političku stabilnost i sprovođenje standarda kako bi se stvorili uslovi za priznanje nezavisnosti.”

Čeku je poručio da vreme mržnje i diskriminacije mora postati prošlost. Premijer Agim Čeku se posebno obratio kosovskim Srbima:

“U demokratskom Kosovu i vi - Srbi, kao i svi drugi građani Kosova, imate i imaćete budućnost. Kosovo pripada svima i svi zajedno ćemo stvoriti društvo koje garantuje slobodu, ravnopravnost i ekonomski napredak za svakog bez obzira na nacionalnu pripadnost. U to treba da verujete. Za ovakvo društvo, za ovakvu budućnost treba da se izborite zajedno sa svim drugim građanima Kosova stupajući u Vladu, u Skupštinu, u opštinama, u institucijama, u svakodnevnom životu Kosova.”

Što se kosovskih Srba tiče, u vladi Agima Čekua će osim ministra za zajednice i povratak Slaviše Petkovića, kao predstavnik Srba biti i Dejan Janković, zamenik ministra unutrašnjih poslova, inače trenutno komandant Kosovske policijske sluzbe za region Gnjilana. Ostaje još upražnjeno mesto ministra poljoprivrede koje je rezervisano za “Srpsku listu za Kosovo i Metohiju”, čijih osam poslanika bojkotuje rad parlamenta.
XS
SM
MD
LG