Dostupni linkovi

Čeku pozvao Srbe da uđu u institucije


Predstavnici “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” preneli su kandidatu za premijera Kosova Agimu Čekuu da za sada neće ulaziti u institucije Kosova. Oni su ponovili da njihovo učešće zavisi od konkretnih koraka koje kosovske vlasti preduzimaju u cilju poboljšanja života srpske zajednice. Mandatar Agim Čeku izjavio je posle sastanka kako je sa liderima Srba razgovarao o mogućnosti njihovog ulaska u Skupštinu i Vladu, ali dogovor nije postignut:

“Primetio sam spremnost da se razgovara o načinima integracije. Nismo došli do nekog konkretnog zaključka, već da se razgovori moraju nastaviti. Vrata su otvorena i nadamo se da ćemo upotpuniti ekipu i sa Srbima.”

Nosilac “Srpske liste” Oliver Ivanović izjavio je da iako je Srbima mesto u institucijama oni će za sada ostati izvan njih:

“Nema dileme među ‘Srpskom listom’ da li Srbi treba da budu u institucijama ili ne. Mi smo od samog početka verovali da je naše mesto u institucijama jer samo kroz institucije možemo zaštiti srpsku zajednicu. Hoće li se to dogoditi sutra? Mislim da neće. Mislim da je rok termin, koji je vrlo kratak, za nas težak da napravimo tako tezak potez. Ali nismo zatvorili vrata.”

Iako se nisu slozili u svim pitanjima, i Čeku i Ivanović su sastanak ocenili konstruktivnim. Prema rečima Ivanovića, Srbi nisu zatvorili vrata te će pažljivo pratiti rad Čekuove vlade:

“Prazne dogovore nemamo nameru da vodimo. Očito da je premijer krenuo ofanzivnije sa konkretnim dnevnim redom i mi ćemo paziti kako se situacija odvija, ako budemo u prilici i učestvujemo u Vladi, to će biti sa najboljoim kandidatom. Sama činjenica da je ovo prvi premijer koji nam se obratio znači dosta. Ali nismo zatvorili vrata.”

Srbi traže kvalitetne institucije i rezultate na terenu. U tom pogledu, general Agim Čeku je izjavio da će se nova vlada angazovati u cilju poboljšanja života srpske zajednice, kako bi se ona integrisala u kosovsko društvo. Ali, kaže Čeku, istovremeno i Srbi treba da preuzmu odgovornost:

“Ja insistiram da oni preuzmu odgovornosti koje im pripadajau u društvu, Skupštini i Vladi, da vode svoje građane da se integrišu i slobodnije žive.”

Čeku je istakao da je za Vladu važan svaki građanin, bez razlike, a posebno pripadnici srpske zajednice.

Inače, u petak poslanici Skupštine Kosova treba da glasaju o smeni predsednika Skupštine i sastavu nove vlade, ali ni na toj sednici poslanici “Srpske liste# neće učestvovati. Prema izjava članova ove liste, učešće je veoma važno ali se čeka ispunjenje standarda koji se odnose na zaštitu ljudskih prava kosovskih Srba.
XS
SM
MD
LG