Dostupni linkovi

Propao pokušaj šverca oružjem?


Srdan JANKOVIC, Zoran PRERADOVIC

Crnogorski mediji su objavili da je policija u utorak zaplijenila kamion pun oružja na Bioču kod Podgorice i tom prilikom zadržala vozača Srđana Bojkovića, Marka Ursa i Nebojšu Vlahovića zbog provjere da li se radi o švercu ili legalnom poslu. Sve tri osobe su iz Zemuna u Beogradu, a u kamionu beogradske registracije pronađeno je više od hiljadu automatskih pušaka tipa kalašnjikov i nekoliko stotina puškomitraljeza.

Prema pisanju podgoričke štampe, policija je osumnjičila Bojkovića za neovlašćeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava, dok su Urs i Vlahović osumnjičeni za pomaganje. Izvori iz policije su saopštili u „Vijestima“ da vozač nije imao potrebnu prateću dokumentaciju o porijeklu oružja, a otvoreno je pitanje kako je ono prebačeno u Crnu Goru i gdje je trebalo da završi.

Takođe, prema onome što je objavila štampa, postoji mogućnost da je kamion sa oružjem trebalo da bude prevezen do podgoričkog aerodroma „Golubovci“, odakle je avionom trebalo da bude prebačeno na Bliski Istok. To je dio kontingenta u lancu prodaje oružja kojim se posljednjih godina bavi Vojska Srbije i Crne Gore. Nakon provjere, gotovo je izvjesno da će ovo oružje danas biti otpremljeno do odredišta, kazao je dobro obaviješteni sagovornik „Vijesti“, koji, međutim, nije mogao da objasni zašto vozač nije imao neophodnu dokumentaciju.

Na platformi aerodroma „Golubovci“, jučer je, prema pisanju medija, bio parkiran ruski avion, kojim je oružje trebalo da bude prevezeno do bliskog istoka. Izvor sa aerodroma, potvrdio je da je najavljeno da će oružje danas biti ukrcano na avion.

Inače, prema saznanjima podgoričke štampe, oružje domaće proizvodnje se posljednjih godinu dana, iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine legalno prevozi preko podgoričkog aerodroma u zemlje Bliskog Istoka. Kontingenti oružja su u prvoj polovini prošle godine veoma često distribuirani iz podgoričke vazdušne luke čak i po tri puta sedmično. Međutim, u proteklih nekoliko mjeseci tovari oružja veoma rijetko lete iz „Golubovaca“, naveo je sagovornik crnogorske štampe.

Podgorička „Pobjeda“ je objavila takođe da je vozač kamiona bio u pratnji agencije za obezbjeđenje i da je izjavio da je riječ o transportu namijenjenom Vojsci. Međutim, ostalo je nejasno zašto bi naoružanje za Vojsku bilo transportovano civilnim vozilom i nije bilo pratnje vojne policije.

*****

Crnogorske vlasti lopticu su prebacile u Beograd. U Ministarstvu odbrane su prvo demantovali bilo kakvu vezu sa pomenutim kamionom oružja. Zatim su iz Vojske SCG saopštili da se radi o legalnom izvoznom poslu. Zašto onda greške u opremi kamiona i pratilaca, nema odgovora.

Nakon što je crnogorska policija zaplenila kamion beogradskih registarskih tablica pun oružja u mestu Bioče kod Podgorice, kako navodi podgorička štampa, i zadržala tri osobe iz Zemuna zbog sumnje za neovlašćeno držanje oružja i pomaganje u ovom delu, oglasio se i Ljubiša Jokić, načelnik Generaštaba Vojske SCG izjavom da je u pitanju legalan posao. S druge strane, ostaje tajna zašto ni danas u Ministarstvu nisu želeli da kažu kom tržištu je oružje namenjeno, te o kojoj količini naoružanja je reč. Misterija kamiona punog naoružanja koje je crnogorska policija zapremila u mestu Bioče kod Podgorice potrajala je puna dva dana sve dok se izjavom da je reč o legalnom poslu nije oglasio načelnik Generalštava Vojska SCG Ljubiša Jokić:

“To je legalno izvoženo oružje, ide preko tog aerodroma. To je normalno, zna se odredište, prevozi se avionima, normalno, ne vidim ja tu ništa loše. U ovom slučaju kupac je Jugoimport mont, preuzeto je odavde iz Srbije na aerodrom Podgorica i avionom se dalje prevozi ne znam na koje odredište. Ne znam kome on to prodaje.”

Istovremeno, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Branko Đedović tvrdi da je u pitanju administrativna greška i da je do zabune došlo zato što je komisionar odnosno posrednik u prevozu oružja promenio vozilo i vozača, te se otuda i pojavila neispravna dokumentacija:

“U momentu kada je trebalo da sa teritorije Srbije naoružanje pređe na teritoriju Crne Gore i da dalje ide u eksport, prilikom kontrole ustanovljeno je da dokumenta koje je imalo lice ne odgovoraju dokumentima koja su najavljena.”

Đedović je takođe naveo da je kamion bio natovaren pešadijskim naoružanjem, ali nije želeo da precizira kome se oružje prodaje niti o kojoj je količini naoružanja je reč:

“Različite vrste cevi pešadijskog naoružanja 7,6, 12, 7 milimetara, 14,5 milimetara, 20 milimetara.”

Koje je odredište?

“Pa ne mogu vam reći odredište.”

Određena kontradiktornost, međutim, ostaje u činjenici da je nešto ranije u Ministarstvu odbrane našem radiju rečno da se Vojska Srbije i Crne Gore ne bavi trgovinom oružjem već da ovlašćenje za to imaju pojedine firme. Portparol Ministarstva odbrane pukovnik Zoran Puhalo:

“Vojska se time ne bavi, generalno trgovinom, znači, ne bavi se. Time se bavi specijalizovana firma SDPR i ostali. Postoji propisana procedura kako se vojska lišava viškova svog naoružanja i ona podrazumeva, znači, preko Ministarstva odbrane i specijalizovanih firmi a to je težišno SDPR, to su regularne stvari. Ono što je neregularno to se sankcioniše”

Kontaktirali smo Jugoimport SDPR, ovlašćenu za trgovinu naoružanjem, ali direktor ove kompanije Stevan Nikčević nije želeo da komentariše ovaj slučaj. Podsetimo, ova firma je dovođena u vezu sa takozvanom aferom “Orao” 2002. godine kada se pojavila sumnja da Srbija i Crna Gora ilegalno izvoze oružje u Irak. Zoran Puhalo ipak načelno ne odbacuje mogućnost šverca naoružanjem:

“Niko ne može da vam kaže da šverc nije moguć ali institucionizovani šverc nije moguć i mi već vrlo dugo, par godina unazad nemamo takve slučajeve. Moguće je mešetarenje neko, vi znate da je ovo područje generalno bilo bogato oružjem zbog proteklih ratova itd. I, znači, moguće je to neko mešetarenje, a da vam neko otkloni zvanično bilo kakvu mogućnost šverca ne bi vam rekao istinu.”

Naposletku, ostaje za upit zašto je trebalo zvaničnicima više od 48 sati da se oglase povodom ovog slučaja. Vojni analitičar Aleksandar Radić tvrdi da je činjenično stanje moglo biti vrlo brzo utvrđeno:

“U tom slučaju mereno u jedinici u kojoj se izražava satima od incidenta već moglo znati o čemu je reč. Mislim da bi se malo ko usudio da čitav kamion oružja vozi a da nije reč o legalnom poslu, jer posle afere “Orao” svi koji su u poslovima sa naoružanjem upozorene su da sankcije mogu da budu vrlo ozbiljne i iza toga je donesen novi zakon koji predviđa proceduru kojom je potrebna da se pribavi i odobrenje Ministarstva za trgovinu sa inostranstvom, Ministarstva odbrane i u svakom slučaju sada postoji mnogo kvalitetniji mehanizam kontrole. Poštuje se embargo Ujedinjenih nacija.”
XS
SM
MD
LG