Dostupni linkovi

BRUXELLES


Centar za pomirenje i demokratizaciju jugoistočne Evrope, nevladina organizacija iz Soluna danas je u Bruxellesu predstavio projekat udžbenika za učenje povijesti u državama Balkana.
Izdavač je objavio da su do sada iz tiska izašle četiri čitanke na srpskom i dvije na grčkom jeziku, te da uskoro trebaju biti tiskani udžbenici i knjige na albanskom jeziku.
Izvršni direktor Centra Nenad Šebek, je izjavio je da smatra ključnim preokretanje nacionalnog tumačenja povijesti po stereotipu "samo naši su dobri, ostali su zli i loši".
Posebni koordinator Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi Erhard Busek istaknuo je da se pomirenje ne može postići bez obrazovanja. "Ovaj projekt dolazi u pravom vrijeme, jer proces pomirenja na Balkanu već kasni".
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG