Dostupni linkovi

Hoće li Perović pozvati na referendum?


Iako je rukovodstvo Liberalnog saveza tokom prošle godine donijelo odluku da zamrzne rad stranke, procjenjuje se da i dalje nekoliko hiljada građana Crne Gore vjeruje upravo ovoj stranci i njenom neformalnom lideru Slavku Peroviću. O tome govori činjenica da je samo na lokalnim izborima održanim na Cetinju sredinom decembra prošle godine, odborničku listu funkcionera bivšeg Liberalnog saveza podržalo oko tri i po hiljade birača.

Dilema o tome da li će Slavko Perović pozvati pristalice Liberalnog saveza da se odazovu izjašnjavanju građana o državnom statusu iznijeta je više puta, pa i u crnogorskom parlamentu tokom usvajanja Zakona o referendumu. Na tome je insistirao predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović, koji je saopštio da će se tek vidjeti da li će se Perović obratiti i da li će suverenistički blok imati potrebnih više hiljada glasova koje Perović i dalje kontroliše.

Funkcioneri Liberalnog saveza koji imaju status poslanika u crnogorskom parlamentu nijesu učestvovali u donošenju odluke o raspisivanju referenduma, niti su željeli da se oglašavaju povodom tog događaja. U međuvremenu je agencija „Mina“ prije nekoliko dana objavila da je bila u kontaktu sa jednim od izvora iz vrha Liberalnog saveza kojom prilikom je nezvanično rečeno da se rukovodstvo Liberalnog saveza u ovoj fazi neće obraćati svojim pristalicama uoči referenduma o državnom statusu, a u određenom trenutku članstvu bi poruku mogao da uputi vođa liberala Slavko Perović, ukoliko prevagne mišljenje da crnogorska vlast zaista želi nezavisnost. Liberali su posebno oprezni na činjenicu da je vlast predvođena premijerom Milom Đukanovićem već prevarila građane u pogledu države, kazao je izvor Agencije. Precirizajući da liberali strahuju da će aktuelnoj vladajućoj koaliciji ponovo biti važniji opstanak na vlasti, nego da Crna Gora postane nezavisna država zbog čega žele da se drže po strani.

Perovićevi saradnici očekuju da bi on uskoro mogao da dođe u Crnu Goru. Do raspleta dileme o tome da li će se predstavnici Liberalnog saveza i lider Slavko Perović obratiti povodom predstojećeg referenduma podsjećamo da su o referendumu funkcioneri Liberalnog saveza posljednji put iznijeli stav na završnoj konvenciji liste „Lovćen – za slobodno Cetinje“, pred lokalne izbore u tom gradu prije tri mjeseca. Konvenciji su prisustvovali funkcioneri, članovi i simpatizeri Liberalnog saveza kao i faktički lider Slavko Perović. Poziv vlasti na rasisivanje referenduma uputio je jedan od čelnika odborničke grupe Ljubo Vujović:

„Poručujemo Crnogorcima: Kujoviću, Krivokapiću i Đukanoviću da raspišu referendum, pa da glasamo za nezavisnost, jer samo toga dana možemo biti na jednoj strani, a već narednoga ponovo ljuti politički protivnici, jer smo iz dna duše, iz naših srca, iz našeg osjećaja pravde i pravice protivnici kriminala, pljačke, prevare, podvale i laži“.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG