Dostupni linkovi

Zabrana uvoza živinskog mesa


Sva vozila koja dolaze iz pravca Srbije moraju biti dezinfikovana, a zabranili smo i promet i prevoz živine, živinskog mesa i prerađevina, rekao je za naš program Ivan Popović, direktor Veterinarske uprave Crne Gore, koji je naglasio da je u stalnoj komunikaciji sa kolegama u Srbiji:

„Mi smo u znak dobre saradnje ponudili Veterinarskoj upravi Srbije da pošaljemo dva naša radnika na ispomoć u krizno područje. Oni su to prihvatili i ukoliko Veterinarska služba Srbije uradi taj posao kako treba, u šta ja ne sumnjam, ukinućemo dezinfekcione barijere i ovu naredbu. Mi u Crnoj Gori nastavljamo dalje sa strogom primjenom naredbi koje su donijete u cilju spriječavanja avijarne influence. Tu prvenstveno mislim na poštovanje naredbe o držanju živine u zatvorenom prostoru, jer ipak je to ključ uspjeha“.

Ptičiji grip se u centru pažnje crnogorske javnosti našao krajem prošlog ljeta, uoči jesenje seobe ptica. Uveden je čitav niz preventivnih mjera među kojima je zabrana uvoza i transporta živine i živinskih proizvoda iz zemalja gdje je registrovan virus. Pored toga, pojačane su kontrole na graničnim prelazima, a pristupilo se i edukaciji građana i uzgajivača živine. U nekoliko opština su formirani i posebni timovi za prevenciju. Veterinarska uprava je na farmama kontrolisala živinsku krv i tom prilikom, rezultati analiza su se pokazali kao apsolutno negativni. Ocijenjeno je da se građani uglavnom pridržavaju naređenja o držanju živine u zatvorenim prostorima.

Zaštitne mjere prema Srbiji, gdje je pronalaskom uginulog labuda kod Sombora potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa, na snazi su od juče popodne, a prema riječima Kerima Zejnilovića, direktora bijelopoljske Veterinarske ambulante, koji je i odgovorno lice za rad dezinfekcione barijere na graničnom prijelazu Dobrakovo, saobraćaj se i pored novih mjera odvija bez ikakvih problema uz punu saradnju policije, carine i opštinskih službi:

„Nikakvih zastoja na punktu nema. Dezinfekcija se obavlja normalno i čak mogu sa zadovoljstvom reći da se i vozači puno ne bune. Naravno, ovo je prvi utisak. Juče smo taj punkt oformili i svi vozači koji su krenuli na put nijesu ni bili upoznati sa ovom mjerom koju smo preduzeli. Tako da sam, sve u svemu, zadovoljan“.

RSE: Da li imate punu saradnju učesnika u saobraćaju i da li sada ovo za njih znači nekakve dodatne troškove?

ZEJNILOVIĆ: U svakom slučaju. Nadoknada za dezinfekciju se plaća na svim graničnim punktovima, ali izgleda da su vozači shvatili... Većinom su to ljudi koji prolaze dosta ovih država u okruženju. U početku je bilo malo negodovanja, ali ipak nema nekih većih uzbunjivanja.

RSE: Koliko se plaća taj prelazak kroz dezinfekcionu barijeru?

ZEJNILOVIĆ: Za automobil je jedan euro. Za kombi je tri, a za autobuse i kamione je pet eura. Za velike šlepere - sedam i po eura.

RSE: I naplaćujete isključivo u eurima, pretpostavljam?

ZEJNILOVIĆ: U eurima. Svako vozilo dobije obavezno priznanicu i nije dužan da plati, ako ne dobije određeni blok, priznanicu.

RSE: Da li se dešava da vozači negoduju zbog obaveze plaćanja?

ZEJNILOVIĆ: Mogu da vam kažem da smo imali jedan slučaj vozača koji nije imao novca kod sebe, ali nećemo praviti problem zbog toga. S obzirom da je juče bio početak, da ni vozači nijesu bili upoznati... To su te početne faze kojih u sljedećim danima neće biti. Opet kažem da nije ni bilo puno problema.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG