Dostupni linkovi

MINSK


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukassenko pozvao je u ccetvrtak Zapad da se drzzi dalje od dogadjaja u toj zemlji uocci predsednicckih izbora zakazanih za 19. mart. Lukasenko je to izjavio u trenutku dok je jedan od opozicionih lidera
Aleksander Kozulin, koji che biti njegov protivkandidat na izborima, pretuccen i uhapssen na nekoliko sati.
"Nije na Zapadu da nas ucci ljudskim pravima. Neka se oni bave svojim problemima. Oni su ceo bliski istok natopili krvlju. Vidimo vassu demokratiju kako pliva u krvi", rekao je Lukassenko. On je pred Nacionalnim kongresom rekao da opozicionim aktivistima treba urucciti poziv za vojsku i da "ukoliko se ne odazovu treba da budu gonjeni u skladu sa zakonom ".
U Minsku protestuje oko 3.000 demonstranata, ssto je najvisse u prethodne dve godine. Demonstranti nose transparente protiv vlasti, pred budnim okom policije. Kozulin je pussten na slobodu u veccernjim satima, posle protesta najbrojnije opozicione grupe Aleksadra Milenkovicha, koji je i sam kandidat na predstojechim izborima.
Prema predvidjanjima, Lukassenko bi sigurno trebalo da pobedi na predsednicckim izborima 19. marta. Zapad je najavio nastavak pritisaka i sankcija na Belorusiju ako se pokazze da su izbori odrzzani u nedemokraktskoj atmosferi.
XS
SM
MD
LG