Dostupni linkovi

Ne nazire se kraj iračkom paklu


U Baghdadu novi bombaški napadi, nove ljudske žrtve. Suniti ponavljaju da su vlada i snage sigurnosti nemoćne ih zaštiti, te sarkastično poručuju da bi policiji najbolje bilo da se sklone u najčuvaniji dio iračke prijestolnice, takozvanu zelenu zonu. Nasilje se izmjenjuje, čas su to dijelovi grada u kojem žive Shiiti, potom dijelovi grada sa sunitskom većinom. Meta napada je najčešće policija, ali stradaju najviše obični građani. Svjedok jednog od napada, Haider Mohamad, priča:

„Jedan čovjek je automobilom došao do mjesto gdje se okupljaju ljudi koji traže posao. Izašao je iz automobila i došao do grupe radnika. U trenutku kada je stavio ruke u džepove, dogodila se eksplozija.“

Na drugom kraju grada, takozvanom Novom Bagdadu, u blizini pumpne stanice također napad:

„Čovjek je bio opasan eksplozivom, ili je bombu imao u posebnoj kanti. Ako vlada ne može ništa učiniti, neka odstupi. Dovoljno smo patili. Zašto nam se to događa? Da li zato što smo Shiiti? Izgleda da je biti Shiit zločin.“

Tijekom režima Sadama Husseina sunitska manjina je vršila represiju nad većinskim Shittima. I danas je Sadam za Shitte simbol zla, dok je za Sunite heroj kojega se dalje koristi kako bi se potvrdila navodna teza o tome da demokracija u Iraku znači reduciranje sunitske moći.

Bakhtyar Aljaf iz Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubljani pojašnjava da nesporazumi na relaciji Shiiti-Suniti postoje tisućama godina:

„Nesporazumi su postojali i za vrijeme Sadama Husseina i za vrijeme Kraljevine, kao i za vrijeme Otomanskog carstva, ali nikada na ovakav način. Susjedne države, osim Kuvajta i Turske, izvoze nam teroriste, materijalno i financijski potpomažu ljude koji žele destabilizirati Irak, a destabilizacijom Iraka žele destabilizirati američki plan o demokratizaciji Bliskog Istoka.“

Iračke vlasti pokušavaju smiriti tenzije, osigurati jedinstvo zemlje, jer posljednji sukobi sve su ozbiljniji i sve bliži građanskom ratu u Iraku. Američki predsjednik Georg Bush je uoči azijske turneje pozvao Iračane da izbjegnu kaos:

„Razgovarao sam s nekoliko iračkih lidera. Svjesni su ozbiljnosti trenutka. Njihov je izbor stvoriti jedinstvenu vladu.“

Premijer Ibrahim Al Jaafari ponovno je pozvao predstavnike političkih stranaka i skupina na nastavak pregovora kako bi se formirala jedinstvena vlada na temelju rezultata parlamentarnih izbora koji su održani u prosincu 2005. godine.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG