Dostupni linkovi

Čeku nominovan za mandatara


Gëzim BAXHAKU, Anamari REPIC

U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova se ističe da je predsednik Sejdiu, na osnovu ustavnih ovlašćenja i koalicionog sporazuma između Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, doneo odluku da za mandatara za premijera nominuje Agima Čekua i od njega zatražio da formira vladu na osnovu koalicionog sporazuma.

Istovremeno, jutros su šef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen i komandant KFOR-a pozvali na razgovor Agima Čekua i zamenika komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa, general majora Sylejmana Selimija, sa kojima je razgovarao o predlogu da Čeku bude izabran za premijera i uticaju toga na stanje u Kosovskom zaštitnom korpusu.

Posle sastanka sa Jesenom Petersenom, general Čeku izjavio je:

«Ukoliko dobijem zvaničan poziv da postanem premijer, to ću prihvatiti i dati svoj doprinos za dobrobiti Kosova.»

Prihvatanjem kandidature za premijera, komandant Kosovskog zaštitnog korpusa treba da podnese ostavku na ovu funkciju, jer je prema Ustavnom ovkiru nemoguće članstvo pripadnika Korpusa u bilo kojoj političkoj organizaciji. Iz Alijanse za budućnost Kosova je najavljeno da će na posebnoj ceremoniji Čeku biti primljen u članstvo ove Alijanse.

*****

Nedugo nakon početka pregovora o decentralizaciji, na političkoj sceni Kosova burne promene. Kosovski premijer Bajram Kosumi, pod pritiskom svoje partije, podneo je ostavku. Na njegovo mesto predložen komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku. Iz DSK je istovremeno zatraženo da Nedžata Dacija na čelu Skupštine Kosova zameni Kolë Beriša.

Predsedništvo Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) odlučilo je u sredu na vanrednoj sednici da predsedniku Kosova predloži za novog premijera komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa Agima Čekua, umesto Bajrama Kosumija koji je podneo ostavku. Istovremeno, Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova (DSK) je zatražilo razrešenje predsednika Skupštine Kosova Nedžata Dacija i na njegovo mesto je predložilo potpredsednika Partije Kolë Berišu.

U saopstenju se ističe da je Čeku sebe potvrdio osobinama lidera u svim teškim periodima kroz koje je prolazilo Kosovo, dokazujući opredelenje i sposobnost za izvršavanje zadataka koji su mu povereni. Premijer Kosumi je danas posle podne objavio da je iz moralnih razloga podneo ostavku na funkciju koju je obavljao:

“Zbog opasnosti da Vlada Kosova izgubi većinu glasova u Parlamentu i imajući u vidu stvaranje novih mogućnosti u opštem interesu za politički faktor na Kosovu i saradnju sa našim međunarodnim prijateljima, smatram moralnim potezom i moralnim činom da se , u skladu sa Ustavnim okvirom, povučem sa funkcije premijera Kosova.”

Kosumi je istakao da je svoju funkciju preuzeo o vremenu kada je Kosovo bilo u opasnosti da se suoči sa poltičkim haosom i da je za godinu dana rada Vlada uspela da prevaziđe tu opasnost i da dovede Kosovo na prag istorijske odluke o budućnosti Kosova.

Reagujući na smene u Vladi i Skupštini predsednik najveće opozicione partije DPK Hašim Tači je rekao da proces kroz koji prolazi Kosovo nije vezan za pojedince, već za institucije:

“Proces izgradnje nezavisne i suverene države Kosovo nije vezan za pojedinca. Radi se o volji građana Kosova i mi kao politički lideri imamo obavezu da to sprovedemo u delo.”

Istovremeno, lider reformističke partije ORA Veton Suroi smatra da su se promene trebale dogoditi ranije:

“Temeljne promene u institucijama Kosova su se trebale dogoditi možda pre godinu dana, Nažalost, toliko je vremena trebalo da se zaključi kako se rad Skupštine parališe zbog zloupotreba i da imamo neefikasnu vladu”.

Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, pak, smatra kako su ove smene nepotrebne i da neće biti predstavnika kosovskih Srba koji će ući u vladu koju vodi Čeku:

“Vlada Kosova treba da radi u interesu svih građana Kosova i Metohije, a znamo šta je gospodin Agim Čeku činio 1999. i 2000. godine. Ja mislim da to nije dobro, pre svega za Kosovo, za sve građane Kosova, posebno za Srbe. Ja ne vidim u ovom trenutku ko bi od Srba mogao da učestvuje u vladi koju predvodi gospodin Čeku”.

U prvim reakcijama na ove smene politički analitičari u Prištini ocenjuju da će to biti doprinos ubrzanju mnogih procesa. Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka Enver Hasani ističe kako su ove smene deo zahteva za dinamiziranje i konsolidacije političkih procesa:

“Ja verujem da su ove promene izvršene u cilju ubrzanja i konsolidacije procesa pregovora sa kosovske strane i oCekujem da se politički proces dijaloga odvija ubrzanijim tempom.”

Analitičar Ilir Dugolli smatra da je jedan od razloga za zahtev za ostavkom premijera Kosumija bila činjenica da je on zadnje vreme zapostavljao stavove i interese svoje partije:

“Ima se osećaj da je premijer u prvom redu počeo da sve više zanemaruje stavove svoje partije, dok je istovremeno došlo do akumulacije nezadovoljstva kod najveće partije u odnosu na predsednika Skupštine.”

Govoreći o izvorima koji su doveli do ovakve smene, politički analitičar Baton Hadžiu je rekao da se izvori mogu naći u aroganciji i informalnom konceptu poltičkog života:

“I naravno, čistoća nezavisne države Kosovo nije mogla da ide sa takvom garniturom.”

*****

Šef međunarodnih pregovarača, Marti Ahtisari, izjavio je u Prištini da promene na čelu Skupštine i Vlade Kosova ne mogu negativno uticati na proces definisanja statusa. Istovremeno, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da će se institucije ubrzo konsolidovati.

Ostavka premijera Bajrama Kosumija i smena predsednika Skupštine Kosova Nedžata Dacija neće se negativno odraziti na proces definisanja budućeg statusa Kosova. To je u Prištini izjavio specijalni izaslanik UN za status, Marti Ahtisari. Glavni međunarodni pregovarač je istakao kako je od članova Pregovaračkog tima dobio garancije da će se proces ubrzati:

“Očekujem da ćemo ubrzano nastaviti ovaj proces, stoga ne verujem da će ovo što se dešava imati negativan uticaj na procese koje se vode iz Beča.”

Nakon razgovora sa kosovskim liderima Ahtisari je istakao da iza promena na čelu institucija stoje politički lideri Kosova:

“Moj stav o ovom pitanju je da svako živi prema svojim pravilima. Ne želim da to komentarišem, to je posao kosovskog vođstva.”

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je ocenio da su promene u Vladi i Skupštini deo normalnog procesa:

“Ja ću se truditi da sarađujem sa svim faktorima kako bismo uskoro postigli konsolidaciju. U mom mandatu stoji da se moram konsultovati sa političkim partijama u koaliciji, kako bi izbor čelnika institucija bio ubrzan i efikasan.”

Inače, Pregovarački tim Prištine uručio je Ahtisariju dokument sa odgovorima na sedam pitanja koja je on dostavio predsedniku Kosova. Ta pitanja se odnose na položaj manjina, a odgovori sadrže objašnjenje o zakonskim garancijama za manjinske zajednice. Ahtisari će na Kosovu boraviti tri dana, a nakon toga odlazi u Njujork, gde će se sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom. Ahtisari će zatim otputovati u Vašington na razgovore sa zvaničnicima američke vlade.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG