Dostupni linkovi

HAG


Počelo je u ponedeljak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu suđenje u postupku u kojem je Bosna i Hercegovina 1993. tužila tom sudu za agresiju i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima tadašnju SR Jugoslaviju čiji je sukcesor državna zajednica Srbije i Crne Gore.
U tom procesu, prvom u kojem je pred ovim međunarodnim sudom neka zemlja tužena za genocid, strane bi u početnom delu, do 9. maja, trebalo da iznesu svaka svoje argumente.
Sakib Softić, pravni zastupnik Bosne i Hercegovine u procesu, izjavio je na sudu da njegova zemlja "nije digla tužbu da bi se svetila nego (želeći) da bude utvrđena odgovornost države (SR Jugoslavije)". Ne želimo da optužimo čitav srpski narod za genocid", rekao je Softić.
Radoslav Stojanović, pravni zastupnik Srbije i Crne Gore je izjavio da smatra da je "suđenje nastavak rata rečima" i da "sudsko rešenje nije dobro za susedne zemlje". "Zato smo mi za diplomatsko rešenje", rekao je Stojanović.
U vreme početka suđenja pred sedištem Međunarodnog suda pravde u Hagu demonstrirali su Bošnjaci. Na protestima su čitana imena oko osam hiljada Bošnjaka – žrtava genocida koji su u Srebrenici 1995. počinile srpske snage pod komandom Ratka Mladića.
XS
SM
MD
LG