Dostupni linkovi

PRAG


U AUSTRIJI je na jednom groblju za zzivotinje takodje otkriven H5N1
kod dve kokosske i tri patke.
BOSNA I HERCEGOVINA je zabranila lov pernatih zzivotinja i naredila svim uzgajivaccima da moraju svoju zzivinu da drzze zatvorenom nakon ssto je pticcji grip pronadjen kod dva labuda. Ta drzzav je takodje zabranila uvoz mesa i preradjevina od zzivine iz Slovenije, Italije, Bugarske i Grccke.
BUGARSKA je prijavila da je pronassla H5N1 u telu divljeg labuda u blizini granice sa Rumunijom. EU je 16. februara zabranila uvoz zzivine i preradjevina od zzivine iz Bugarske.
HRVATSKA je potvrdila da je pronadjen mrtav labud zarazzen sa H5N1 na jednom ostrvu nedaleko od Splita. Joss jedna ptica pronadjena u blizini Trogira zarazzena pticcjim gripom, ali naredne analize treba da pokazzu da li se radi o smrtonosnom H5N1.
U NEMACCKOJ je na ostrvu Rigen u Balticckom moru pronadjeno preko 100 divljih ptica zarazzenih sa H5N1, a sluccajevi zaraze zabelezzeni su i u blizini poljske granice. Prodaja zzivine i izvoz su zabranjeni.
GRCCKA je zabelezzila 17 sluccajeva smrtonosnog H5N1. Prodaja zzivine i preradjevina je obustavljena.
MADJARSKA je potvrdila tri sluccaja H5N1. Recc je labudovima. Vlada je naredila da sva zzivina mora da se drzzi u zatvorenom.
Vlada ITALIJE sapsstila je da je prodaje zzivine opala za 70 odsto od kada je zabelezzen prvi sluccaj pticcjeg gripa na jugu te zemlje.
Sluccajevi virusa pticcjeg gripa zabelezzeni su i u Rumuniji, Rusiji,
Slovacckoj, Soveniji, Turskoj i Ukarjini, a Norvesska i SSvedska vlada preduzele su mere za spreccavanje ssirenja tog virusa i nalozzile svim uzgajivaccima da drzze zzivinu zatvorenom. Vlada Japana je zbog straha od virusa zabranila uvoz zzivine iz Holandije.
XS
SM
MD
LG