Dostupni linkovi

HAG/SARAJEVO


Pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu u ponedeljak zapocinje process po tuzbi BiH protiv Srbije i Crne gore za agresiju i genocid koja je pokrenuta 1993 godine. Glavnoj raspravi, koja ce trajati do 9. maja, prethodila su dva kruga iznosenja pisanih argumenata dve strane, te niz pokusaja vlasti u Beograd da osporavanjem nadleznosti suda, kao i ponudom o vansudskoj nagodbi, izbegne process. On moze rezultirati utvrdjivanjem odgovornosti SCG za rat u kojem je ubijeno najmanje 100.000 ljudi, te teskim teretom isplate ratnih reparacija drzavi BiH i njenim gradjanima. Pravni zastupnik BiH, Sakib Softicc, kaze da su zahtevi za odstetu u skladu s normama medjunarodnog prava, ali da je bit tuzbe moralne prirode i da je najvaznije da se utvrdi da je genocid u BiH pocinjen". Glavni pravni zastupnik Srbije i Crne Gore Radoslav Stojanovic ocenio je da nema dokaza da je ova zemlja pocinila genocid nad civilima u BiH i založio se da se spor reši diplomatskim sporazumom umesto sudjenjem pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu.
Delegacija SCG che joss jednom pokrenuti i proceduralno
pitanje nadlezznosti Medjunarodnog suda pravde uz obrazlozzenje da u trenutku podnossenja tuzzbe, tadassnja SRJ nije bila cclanice UN i potpisnik medjunarodne konvencije o genocidu. Sud je isti argument koristio prilikom odbijanja tuzzbe Beograda protiv zemalja Nato, kazze srpski ministar pravde Zoran Stojkovic verujucci da ce spor morati da se vrati na procesna pitanja:
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG