Dostupni linkovi

Naredne nedelje odluka o novim ministrima?


Vladajuća koalicija u Prištini ovih dana vodi dodatne konsultacije pošto je Demokratski savez Kosova zatražio da on vodi dva nova ministarstva u Vladi Bajrama Kosumija, iako je prethodno dogovoreno da se mesta moraju podeliti. Na osnovu koalicionog dogovora dve stranke treba da predlože svoje kandidate za nove ministre pravosuđa i unutrašnjih poslova. Takav dogovor je postignut još dok je na čelu Demokratskog saveza Kosova bio pokojni predsednik Ibrahim Rugova, a na čelu Alijanse za budućnost Kosova bivši premijer Ramuš Haradinaj. Potpredsednik Demokratskog saveza Ecrem Krueziu izjavio je da ta stranka traži oba ministarstva:

“Nikada nismo doveli u pitanje činjenicu da su se pokojni predsednik Rugova i gospodin Haradinaj dogovorili da se ministarstva podele. Ali poslednjih dana mi Alijansu molimo za razumevanje da bismo dobili dva ministarstva.”

Ali Ernest Ljuma, portparol Alijanse za budućnost Kosova, kaže da je dogovor jasan:

“Kao partija težimo onako kako smo se dogovorili - da mi dobijemo jedno ministarstvo, a da jedno pripadne našem partneru Demokratskom savezu.”

Inače, predsednik Kosova dolazi iz redova Demokratskog saveza, a predsednik Vlade je iz Alijanse. Ecrem Krueziu ističe da se situacija posle smrti predsednika Rugove promenila, zbog čega Demokratski savez traži oba ministarstva:

“Smatramo da bi to bilo pravedno. Alijansa ima snažno prisustvo u koalicionoj vladi. Ali, sada situacija nije ista bez Rugove. Kada bi on bio živ, mi ne bismo pazarili, a mnoge stvari ćemo dozvoliti Alijansi.”

Predstavnik Alijanse ističe kako na osnovu dogovora Demokratski savez može prvi da bira:

“Demokratski savez ima prednost da prvi izabere i odredi kandidata i ministarstvo koje će voditi.”

Formiranje ministarstava unutrašnjih poslova i pravosuđa odobrio je UNMIK u decembru prošle godine, pošto je u Savetu bezbednosti UN dato zeleno svetlo. Predviđeno je da se sredinom marta izvrši procena tromesečnog rada ova dva ministarstva, kako bi se postepeno izvršio prenos nadležnosti koje su još uvek u rukama misije Ujedinjenih nacija. Ljuljzim Peci iz organizacije KIPRED, koja razmatra sektor unutrašnje bezbednosti na Kosovu, ističe da odlaganje procesa pokazuje nesposobnost vladajuće koalicije da preuzme kompetencije:

“Smatram da će ocena biti negativna, jer još uvek nije dovoljno postignuto. Osim što su imenovani stalni sekretari nije bilo nikakvih drugih pomeranja.”

Ali Ecrem Krueziu, potpredsednik DSK, ističe da je rešenje ne vidiku:

“Verujemo da ćemo naredne nedelje ovaj posao završiti.”
XS
SM
MD
LG