Dostupni linkovi

Irak na ivici građanskog rata


Vodeća sunitska partija obustavila je pregovore sa šiitskim i kurdskim političkim prvacima o formiranju nove vlade. To čini još težim zadatak smirivanja tenzija i traženja izlaza iz situacije u kojoj je Irak gurnut na samu ivicu ambisa.

Irački ministar odbrane Sadoun al-Dulaimi, obraćajući se sunarodnicima putem televizije, pozvao je danas na mir i u dramatičnom tonu poručio:

“Ukoliko dođe do građanskog rata u ovoj zemlji, on se nikada neće završiti.”

Dulaimi je takođe je kazao da je spreman da izvede tnkove na ulice ukoliko se sektaško nasilje nastavi. Iračke vlasti produžile su do ponedeljka policijski čas i danju u Bagdadu i u još tri provincije. Uprkos ograničenim mjerama kretanja i zabrani okupljanja nasilje je nastavljeno. U Kerbali na jugu zemlje u eksploziji automobila bombe bilo je više poginulih i ranjenih. Očevidac koji se našao u blizini objašnjava:

“Dok je policajac pokušavao da otvori prtljažnik parkiranoga automobila došlo je do eksplozije.”

U Bakubi, sjeveroistočno od Bagdada, ubijeno je 12 članova jedne porodice. Rakete i minobacačke granate pogađale su šiitskom predgrađe Bagdada Sadr Siti. Na sjeveru zemlje, nadomak Kirkuka, projektilom kaćuša oštećen je šiitski vjerski hram. Irak je, čini se, u plamenu uprkos prisustvu više od 136.000 američkih vojnika. Spirala nasilja opasno je zategnuta prošle srijede kada je napadnuta džamija u Samari. U precizno planiranoj akciji nakon svitanja, kada je molitva završena i kada su vjernici napustili objekat, napadači u uniformama iračke policije aktivirali su eksploziv. Umjesto sjajne pozlaćene kupole ostali su patrljci betona i metala. U krugu jednog od najvažnijih vjerskih objekata šiita su i grobnice dva imama koji se smatraju potomcima proroka Muhameda. Nakon bombaškog napada u Samari uslijedili su sukobi širom zemlje po formuli svi protiv svih. Napadnuto je na desetine sunitski džamija, a među 170 poginulih su i vjerski službenici. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan je upozorio:

“Situacija u Iraku je krajnje zabrinjavajuća. Šokiran sam i razočaran zbog napada na džamiju. Apelujem, kao i drugi, na uzdržanost. Nadam se da će se irački političari angazovati u interesu cijele zemlje i njenih građana koji su mnogo propatili zbog nasilja posljednjih godina.”

Akteri napada na džamiju u Samari za sada nisu otkriveni. Irački i američki zvaničnici okrivljuju militantne grupe čiji je uzor al-Kaida. Ko god da su napadači, njihove namjere su jasne. Oni s jedne strane žele onemogućiti unutarirački dijalog, a s druge prinuditi okupacione snage na povlačenje. Prvi cilj je već postignut. Ionako komplikovan zadatak premijera Ibrahima al Džafarija, predstavnika šiitske većine, da formira vladu u kojoj su i sunitski političari postaje nakon napada u Samari gotovo nemoguć. Jost Hilterman, ekspert Međunarodne krizne grupe sa sjedištem u Amanu, novonastali odnos snaga vidi ovako:

“Pobunjenici su zapravo dobili pravo veta u političkom procesu, oslanjajući se na nasilje koje tjera šiite na osvetu, uprkos pozivima njihovih vjerskih lidera na uzdržanost. Sunitski političari su takođe u teškoj situaciji, da ne smiju pokazati slabost pred svojim radikalnim elementima već se moraju se povući iz političkog procesa kako bi se vratili pregovorima trazeći još veće ustupake od šiita.”

U haosu u kome se Irak trenutno nalazi rizici se samo umnožavaju i rastu zebnje da američki planovi o postepenom povlačenju trupa neće moći da se ostvare. To ne krije ni predsjednik Džordž Buš:

“Mozemo očekivati da će predstojeći dani biti napeti. Situacija u Iraku ostaje veoma ozbiljna. Ja sam ipak optimista, jer je irački narod jasno stavio do znanja kakve su mu namjere.”

Ukoliko iračke vlasti uspiju narednih dana da uspostave kontrolu u zemlji, a politčki i vjerski lideri se vrate pregovorima o formiranju vlade, to još ne umanjuje potrebu da i okupacione sile, Sjedinjene Države i Velika Britanija prije svih, utvrde jasnu izlaznu strategiju. Strano vojno prisustvo, kako se pokazalo proteklih mjeseci, samo je snažan magnet za akcije pobunjenika. “Glavni uzrok svih jada i sunita i šiita je Amerika” kazao je ovih dana reporteru Njujork Tajmsa trgovac tekstilom u bagdadskom naselju Adhamija, sumirajući raspoloženje domaće javnosti.
XS
SM
MD
LG