Dostupni linkovi

Energetsko stanje se poboljšava


Ekipe stručnjaka rade na aktiviranju proizvodnih kapaciteta Termoelektrane Kosovo B, koja je isključena zbog poplava koje su zahvatile ugljenokop kod Obilića, nakon čega je na Kosovu došlo do problema u snabdevanju električnom energijom.

Kako se u međuvremenu voda povukla iz postrojenja, zvaničnici Kosovske elektroenergetske korporacije kažu da se snabdevanje strujom poboljšava. Iako se još uvek ne zna kolika je šteta, ocenjuje se da su radnici Elektrenergetske korporacije Kosova reagovali pravovremeno. Oprema se čisti i testira. Komercijalni direktor Kosovske energetske korporacije Paljok Beriša kaže da je usled probijanja brane na reci Sitnica došlo do poplave površinskog kopa, te je voda poplavila postrojenja TE Kosovo B, posle čega je ona isključena:

“Voda se povukla i sada možemo slobodno da radimo na aktiviranju sistema. Termoelektrana B će biti uključena kada za to dođe vreme.”

Pošto je isključena Termoelektrana B, koja proizvodi više od 500 megavati časova struje, trenutno funkcionise Termoelektrana A koja proizvodi 120 megavati časova, a uvoz je povećan i iznosi 350 megavati, što je dovoljno da se snabdevanje strujom reguliše. Ali, pored tehničkih problema, došlo je i do finansijskih troškova zbog povećanog uvoza struje. Paljokaj kaže da su redukcije na snazi, ali ne toliko drastične. Naime, potrošači iz kategorije A imaju struju 24 časa dok uz restrikcije ta grupa pet sati ima, a jedan sat nema struju. Grupa B četiri sata ima struje, a dva je nema ili tri ima a tri nema, dok katerorija C četiri sata struje nema a dva je ima:

“To je aktuelni plan, koji se može promeniti nadamo se na bolje, pošto očekujemo da se Termoelektrana B stabilizuje.”

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je, posle sastanka sa premijerom Kosova Bajramom Kosumijem, kako se nada da će kosovske vlasti uspeti da pored političkih kriza uspešno rešavaju i probleme izazvane prirodnim nepogodama:

“Suočavamo se sa krizama i prirodnim nepogodama, stoga je veoma važno da Vlada pokaže sposobnost rukovođenja i da brzo reaguje.”

Šef UNMIK-a je sa Kosumijem obišao Termoelektranu Kosovo B, koja je glavni proizvođač struje na Kosovu, pa se njenim aktiviranjem očekuje poboljšanje energetske situacije.
XS
SM
MD
LG