Dostupni linkovi

Skupovi podrške tužbi uoči suđenja


Mirna SADIKOVIC, Marko DIVKOVIC, Azra BAJRIC

U Sarajevu, pred nekoliko desetina građana poruku je poslao Jasmin Jusufović, dječak koji je u ratu izgubio roditelje:

“Mene nisu učili da mrzim, ni da se svetim, ali oni što zamjenjuju one koji se ne mogu zamijeniti, učili su me da pamtim, da ne zaboravljam i da tražim pravdu - tamo gdje se po ljudskim zakonima i na ovom svijetu pravda dijeli.”

Amela Sulejmanović, iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa:

“Ništa ne može ublažiti bol majke koja je izgubila dijete. Ništa ne može ublažiti bol silovane žene i protjerane porodice. Ništa ne može ublažiti tugu koja poslije deset i po godina postaje veća time što ne možemo da pronađemo kosti naših najmilijih, niti da se vratimo na naša ognjišta. Bol se ublažiti ne može, ali se može zadovoljiti pravda. Tražimo da se Srbija i Crna Gora osude zbog agresije i genocida.”

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac potpisala je odluku na osnovu koje je za nevladinu fondaciju kojom se finansira tužba uplaćeno 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 eura).

* * * * *

Okarakterišite rat onakvim kakav je i bio - osvajački i genocidan, a ne građanski, jedna je od poruka izraženih na skupu podrške u Tuzli.

Na skupu podrške tužbi za agresiju i genocid, koju je BiH protiv Srbije i Crne Gore pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde, u Tuzli se okupilo oko hiljadu učesnika, predstavnika organizacija demobilisanih boraca, udruženja ratnih i vojnih invalida, članova porodica poginulih i nestalih, te predstavnika boračkih organizacija iz Drugog svjetskog rata. Aplauzom su pozdravili, kako je rečeno, pravednu borbu BiH i zahtjev da se rat u kojem su stradale hiljade nevinih žrtava okarakteriše onakvim kakav je i bio – osvajački i genocidan, a ne građanski, kakvim ga predstavlja pravosuđe Srbije u sporovima koji se vode za zločine počinjene u BiH.

Prisutnima se obratila Almedina Dautbašić, studentica iz Srebrenice:

“Zločinci ne mogu ostati nezabilježeni. Dželati ne mogu ostati nekažnjeni, jer je to protivno samoj prirodi i protivno svim svetim knjigama koje su narode izvele iz barbarstva.”

Jednog od učesnika skupa podrške u Tuzli, koji je došao iz Gračanice, pitali smo da li vjeruje u objektivnost međunarodnih djelilaca pravde.

“Što se tiče međunarodne pravde, ona se pokazala tokom ovih godina. A što se tiče nas lično, mi znamo da je to bila agresija i da je bio genocid. Osim toga, i presudom prema generalu Krstiću i ostalima to je dokazano. A može se svašta desiti.”

* * * * *

Dižemo glas u ime istine i dostojanstva, poruka je skupa u Cazinu.

Predsjednica Kantonalnog saveza organizacija porodica poginulih boraca i šehida Nevzeta Mujčanović je, na skupu u Cazinu, istakla kako su pripadnici boračkih populacija prije 13 godina digli glas protiv agresije, a da danas to čine u ime istine i dostojanstva:

“Gospodo u vlasti, tražite da se nepravda ispravi i vrati dostojanstvo borcu, braniocu, Bosancu i Bosni i Hercegovini, jer vama naša djeca neće oprostiti, a historija zaboraviti.”

Načelnik općine Cazin Nermin Agrešević istakao je kako svi ratni zločinci moraju izaći pred lice pravde:

“I ova tužba i njen konačan ishod, ja se nadam pozitivan, predstavlja samo jednu malu moralnu satisfakciju za našu domovinu, kao i za sve naše građane. Također, s ovoga mjesta želimo dati i podršku apelaciji pred Ustavnim sudom BiH na presudu kojom su pripadnici tzv. narodne odbrane uvršteni u zakon sa pravima branitelja.”

Poruku podrške tužbi BiH protiv Srboije i Crne Gore u ime udruženja Majke enkalva Srebrenica i Žepa uputila Adisa Tihić:

“Tražimo da se Srbija i Crna Gora osude zbog genocida. To nam je dužna i Evropa – i čitav svijet. Dužna je i nama i dužna je našim namilijim kojih više nema.”

Istina i pravda često jesu spore, ali i dostižne, poruka je skupa u Cazinu.

*****

Na okupljanju u Zenici predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je kako je ishod predstojećeg suđenja u Hagu od izuzetnog značaja za sve u BiH, jer će se napokon i na taj način dokazati ko je bio agresor, a ko žrtva. Grupa od pedesetak članica ovog udruženja u petak je autobusom otputovala za Njemačku, odakle će nastaviti za Haag, kako bi i ispred sjedišta Međunarodnog suda pravde u ponedjeljak iskazala podršku sudskom procesu.

Zastupnik BiH u procesu tužbe protiv SCG za agresiju i genocid Sakib Softić uvjeren je da će BiH dobiti spor:

"Mi se definitivno nadamo pozitivnom ishodu za BiH, a naša strana se za ovaj proces dobro pripremila."

Softić kaže kako bi presuda u korist BiH bila dobra i za Srbiju i Crnu Goru:

"Tako bi bila riješena i posljednja neriješena pitanja pred ulazak naših zemalja u euroatlantske integracije".

Na pitanje da li će BiH insisistirati na materijalnoj odšteti, Softić je Agenciji Beta rekao da je najvažnije da se presudi u korist BiH i žrtava genocida i agresije:

"Najveća satisfakcija za nas bi bila kada bismo dobili presudu. To je primarno."

Srpski zvaničnici u institucijama BiH i Republike Srpske osporavaju opravdanost ovog suđenja, uz tvrdnje da je cijeli proces usmjeren protiv temeljnih interesa bosanskih Srba. Srpski član Predjsedništva BiH Borislav Paravac kaže da tužba protiv SCG iz 1993. godine nema podršku srpskih predstavnika u institucijama BiH i da predstavlja pokušaj bošnjačke strane da srpski narod okvalifikuje kao genocidan.

Početku suđenja, odnosno otvaranju glavne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, mediji u BiH poklonili su veliku pažnju. Državna televizija BHT 1 najavila je da će svakodnevno u trosatnom terminu direktno prenositi suđenje, a procesu će biti posvećene i posebne informativne emisije.
XS
SM
MD
LG