Dostupni linkovi

Bez hapšenja Mladića nema pregovora


Geraqina TUHINA, Zoran PRERADOVIC

Evropski komesar za proširanje Oli Ren je najavio mogućnost prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, ako Beograd ne postigne potpunu saradnju sa Haškim sudom:

„Zemlja mora bez ikakvog odlaganja da postigne potpunu saradnju. Ako do toga ne dođe, ne možemo izbeći prekid pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.“

Naredni ponedeljak je, prema Renovim rečima, ključan trenutak za Srbiju. On će 27. februara pred ministrima inostranih poslova zemalja članica izneti mišljenje koji je nivo saradnje Beograda sa Međunarodnim sudom, a Savet ministara će potom doneti odluku o daljem toku pregovora:

„Ako dođe do prekida, on će biti neograničen. Pregovori se mogu nastaviti jedino ako se postigne potpuna saradnja sa Haškim tribunalom.“

*****

Nakon što je Oli Ren rekao da će pregovori o stabilizaciji i pridruživanju biti prekinuti već u ponedeljak, 27. februara, ukoliko do nedelje Hagu ne bude izručen haški begunac Ratko Mladić, nameće se pitanje: šta će vlasti u Srbiji učiniti u ovih nekoliko preostalih dana, posebno ako se ima u vidu konfuzija nastala oko navodnog hapšenja Mladića i prilična pasivnost Vlade Srbije oko toga?

Ono što je srpskih vlastima sa puno takta i strpljenja u više navrata predočavano, mogućnost prekida pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u slučaju nesaradnje sa Haškim tribunalom, ovoga puta je izgovoreno rezolutno od komesara za proširenje Oli Rena. I sada zvaničnom Beogradu ostaje tek nekoliko dana da izbegne ovakav scenario i to izručenjem haškog optuženika Ratka Mladića. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Srbije Milan Parivodić u izjavi za Radio Slobodna Evropa izražava nadu da će se problem Ratka Mladića rešiti do nedelje, odnosno roka kojeg je pomenuo Oli Ren:

“Meni je to gospodin Oli Ren lično rekao da će 27. biti ta sednica i da bi bilo jako dobro da se ta stvar završi do 27 februara. Ja sam siguran da srpska Vlada ulaže, zaista, sve napore da se to završi, i ja očekujem da će se to desiti 27.”

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ističe da će vlasti u Beogradu pokušati da izdejstvuju da se ne odlože ili suspenduju pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, jer haški begunci i oni koji ih podržavaju to i priželjukuju, i podvlači:

“Kad bude uhapšen Vlada će o tome brzo obavestiti i Haški tribunal i javnost i dotle neću nikakve ja da dajem komentare i da učestvujem u ovoj tragikomediji koja se sad poslednjih dana događa u zemlji.”

A nešto pre nego što će se oglasiti komesar za proširenje Evropske unije, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, nagovestio je mogućnost da odluka o pekidu pregovora bude verifikovana već u ponedeljak 27. februara:

“Takva odluka je u više navrata i nagoveštena u razgovorima koje smo imali sa predstavanicima međunarodne zajednice tačnije Evropske unije i verovatno da će ona biti i zvanično verifikovana na sastanku Saveta Evropske unije koja će se održati 27. februara. U svakom slučaju, mi činimo sve da bez bilo kakvih rokova i dodatnih pritiska ovu obavezu izvršimo.”

Potpuno je jasno da naredne runde pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju neće biti ukoliko ne bude rešeno pitanje haškog optuženika Ratka Mladića, ne ostavlja nikakve dileme direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Mišćević:

“Ne znam da li će u ovom momentu ministri inostranih poslova država članica dati definitivno suspenziju, ali da će raspravljati o tom pitanju, to je svakako tačno. Ovo prvo zvanično pominjanja rokova je možda u javnosti zvanično, ali smo mi potpuno upoznati sa ovim problemom. Jasan nam je. Posle razgovora u Briselu smo ga preneli drugim zvaničnicima i oni su potpuno svesni toga. Sada možemo samo očekivati da se zaista u potpunosti završi ovo s Tribunalom.”

Sve dosadašnje pretnje i pominjanje rokova za izvršenje obaveza koje je Srbija preuzela prema Haškom tribunalu nisu ispunjeni, te otuda i indolentan odnos vlasti u Beogradu prema ovakvim tonovima iz Brisela, smatra ekspert za međunarodno pravo profesor Vojin Dimitrijević. On, međutim, dodaje da bi upozorenje Oli Rena trebalo shvatiti krajnje ozbiljno:

“Smatram da je ovo krajnje ozbiljno, šta se ovde događa ne znam, ali ova strana je izgubila sposobnost da odgovori na dosadašnji način jer se svaki put kad je rečeno da Mladić nije u zemlji ispostavilo dve godine kasnije da je bio i da to ista Vlada priznaje koja je rekla da nije bio. Ova pretnje je krajnje uverljiva i naravno Vlada će morati da povuče potez uz rizik da dođe do neraspoloženja kod nekih njenih koalicionih partnera, a mi da se iz ove krize izbavimo, ali više izbora nema.”
XS
SM
MD
LG