Dostupni linkovi

Teško oštećeno šiitsko svetište


Naoružani napadači u zoru su upali u "zlatnu džamiju", svladali i zavezali njezine čuvare, postavili eksploziv u najvažniji šiitski hram u Iraku i aktivirali ga.

Televizijske snimke s lica mjesta otkrile su gomilu ruševina, kamena i željeza, na ranijem mjestu jedne od najvećih i najsjajnih gradjevina u islamskom svijetu.

Iako ovaj napad nosi sve znakove sličnih akcija izvedenih na šiitsku zajednicu u Iraku iza kojih su do sada stajale militantne sunitske skupine, bliske al-Kaidi, u prvom valu reakcija, šiitski stanovnici Samare, Bagdada i drugih gradova u Iraku, za rušenje svog najvećeg svetišta okrivili su "okupacijske snage":

"Okupator je odgovoran za ova nedjela i njega smatramo krivim za napade na naša svetišta i na naš narod. Mi, narod ove zemlje, pozivamo iračku vladu da zaustavi napade na simbole naše vjere", izjavio je jedan od prosvjednika.

Džamija Askarija, čiji je krov na središnjoj kupoli bio optočen zlatom, jedan je od četiri najvažnija šiitska svetišta u Iraku. U njoj su sahranjena tijela dvojice šiitskih imama iz 9. stoljeća - Alija al-Hadija i njegovog sina Hasana al-Askarija.

Nijedna od pobunjenih iračkih skupina nije preuzela odgovornost za jutrošnji napad, ali sigurnosni izvori u Bagdadu tvrde da iza njega stoje militanti povezani s al-Kaidom.

Razaranje svetišta veličine i značaja kao što je to bila džamija Askarija, ozbiljno prijeti da dovede do otvorenog sukoba iračkih šiita i sunita. Veliki ajatolah, Ali al-Sistani kojeg milioni šiita smatraju svojim vođom, pozvao je prosvjednike da iskažu svoje nezadovoljstvo ovim događajem, ali je zatražio da oni budu nenasilni. Al-Sistani je zatražio od šiita da ne poduzimaju nikakve akte osvete protiv sunita i njihovih džamija. Irački premijer Ibrahim al-Džafari u živom se televizijskom obraćanju naciji založio za očuvanje mira i razuma:

"Proglašavam trodnevnu nacionalnu žalost kojom ćemo obilježiti ovaj tragični događaj. Potpuno sam uvjeren da će naš herojski narod iskoristiti ovu priliku i pokazati još jaču odlučnost za očuvanje islamskog jedinstva i bratstva, te da će nastaviti napredak ka ostvarenju viših ciljeva i uspostavi nacionalnog jedinstva. Današnji događaj treba poslužiti kao poticaj za zbijanje redova i kao izazov onima koji pokušavaju potaći nevolje. Neka mir i božiji blagoslov budu s vama, poručio je u obraćanju naciji, irački premijer Ibrahim al-Džafari.

Od obaranja režima Sadama Huseina, šiitska zajednica i njezina svetišta često su na meti napada. Među onim s najtežim posljedicama bio je samoubilački bombaški napad na jednu šiitsku vjersku procesiju, u kojem je 2004. godine poginulo 170 ljudi. Do sada nisu zabilježene veće osvetničke akcije šiita protiv iračkih sunita. U današnjem napadu u Samari nije bilo žrtava.
XS
SM
MD
LG