Dostupni linkovi

DEN HAAG


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte na konferenciji za novinare u Hagu je rekla da je haški bjegunac Ratko Mladić i dalje na slobodi.
Ponovila je da je Mladić na dohvatu vlastima u Srbiji i da ga one moraju odmah uhapsiti. Takodjer je kazala kako prema njenom saznanju pregovori o Mladićevoj predaji nisu u toku. Ocjenjujući da je od bitne važnosti to što je Evropska unija hapšenje Mladića postavila kao uvjet Beogradu za uspjeh pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, glavna tužiteljica je istaknula da "Srbija zna da ti pregovori mogu biti prekinuti i možda nikada okončani, ako Beograd propusti suradjivati s Tribunalom".
Carla del Ponte je istaknula da Mladić i Karadžić moraju biti izvedeni pred lice pravde kako smrt osam tisuća Bošnjaka iz Srebrenice ne bi ostala nekažnjena.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG