Dostupni linkovi

Informacije i dalje kontroverzne, uprkos demantima


Dragan ŠTAVLJANIN, Žana KOVACEVIC, Vlado AZINOVIC

General Ratko Mladić još uvek je na slobodi, izjavila je danas Karla del Ponte u Hagu, nakon jučerašnjih brojnih špekulacija da je Mladić uhapšen ili da je u toku akcija hapšenja:

„Nema uopšte indicija da su u toku pregovori o Mladićevoj predaji. Sinoć sam bila u kontaktu sa vlastima u Beogradu i dobila uveravanja da nije tačna vest o Mladićevom hapšenju. On je, na žalost, i dalje na slobodi. Ali, Mladić i Karadžić moraju da budu privedeni pravdi – u Hag – da genocid nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici ne bi ostao nekažnjen.Ratko Mladić je u Srbiji. U to nema sumnje. On je tamo od 1998. godine i sve vreme je dostupan vlastima u Srbiji. On može i mora biti odmah uhapšen i ja očekujem od srpskih vlasti da rade intenzivnije na njegovom hapšenju.“

Saradnja sa Haškim tribunalom, koju je Evropska unija postavila kao uslov Beogradu u kontekstu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, od presudne je važnosti, ponovila je Del Ponte:

„Srbija zna da pregovori mogu biti suspendovani ili nikada neće biti okončani ako ne bude u potpunosti sarađivala sa Međunarodnim sudom. Uvek mogu da računam na podršku Evropske unije, ali njena uloga je sada naročito važna. Sada mi je potrebna još snažnija podrška Brisela za što skorije privođenje Mladića u Hag. Određivanje preciznog datuma u kombinaciji sa jasnim sankcijama Beogradu, ukoliko ne ispuni ovu obavezu, daće skori rezultat.“

Mada je Vlada Srbije sinoć demantovala agencijske vesti o hapšenju nekadašnjeg vojnog lidera bosanskih Srba, pojedini mediji i dalje objavljuju informacije da je njegova pozicija u najmanju ruku locirana, eventualno da se s njim pregovara o uslovima predaje, pa čak i da je uhapšen i da se traži najpogodniji način da se to obelodani javnosti. Inače, šef Biroa Vlade Srbije Srđan Đurić, sinoć je izjavio da je reč o „dezinformaciji koja nanosi štetu i ne doprinosi naporima Vlade da saradnja sa Haškim tribunalom bude dovedena do kraja“.

Reuters, AP i još neke svetske agencije su u utorak u ranim večernjim časovima javile, pozivajući se na Tanjug, koji je citirao Televiziju iz Bijeljine (BN), da je Mladić uhapšen u Beogradu, i preko Tuzle prebačen u Hag. Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je za Radio Slobodna Evropa:

„Ja, koliko znam, to je medijska špekulacija. Kao da neki imaju interes da nanesu štetu ovoj zemlji. Mislim da je ono saopštenje vlade jedino validno. Ja ne znam ni za kakve rokove. Znam samo da imamo obavezu koju moramo da ispunimo i sve se preduzima da to ispunimo, ali za nikakve rokove ne znam.“

RSE: Šta se to sve preduzima da se te obaveze ispune?

STOJKOVIĆ; Za to su drugi dužni. Ja nemam te podatke da bih mogao da vam kažem.

RSE: Ima li Vlada nekih podatak gde bi on mogao da bude?

STOJKOVIĆ: Verujte, ne znam. Zaista ne znam. Jučer, kad sam to čuo, ja sam bio u Pančevu. Nisam imao pojma. Zaista ne znam.

*****

Mediji su takođe javljali, pozivajući se na nezvanične izvore, da je Mladić prebačen iz Beograda, preko Tuzle, za Hag. Drugi su, pak, isticali da je Mladić lociran u tuzlanskom regionu. Brojne novinarske ekipe danas su ispred vazduhoplovne baze Eufora, „Orao“ kod Tuzle uzalud čekale obraćanje zvaničnika o navodnom Mladićevom prebacivanju u Hag.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH nema više informacija o navodnom hapšenju jednog od najtraženijih haških optuženika, Ratka Mladića, osim onih medijskih. Ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, prenio je svoj stav koji je, kako kaže, od ranije poznat javnosti:

“Da je interes BiH da svi optuženi, dakle i Mladić i Karadžić, se nađu što je moguće prije u Hagu, jer bi time bila otklonjena zadnja velika prepreka koju BiH ima u još bržem približavanju NATO-u i Evropskoj uniji.”

U Američkoj ambasadi u Sarajevu nisu željeli komentarisati medijske špekulacije o navodnom hapšenju ili predaji Ratka Mladića, pozivajući se na ranije saopštenje State Departmenta u kojem se naglašava da je general Mladić i dalje bjegunac pred pravdom.

Domaći analitičari vjeruju kako je, ipak, riječ o generalnoj probi hapšenja Ratka Mladića i testiranje javnosti. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, analitičar i publicista Šeki Radončić kaže kako posjeduje informacije da se Mladić već mjesecima nalazi u nekoj vrsti kućnog pritvora:

“Ja imam određene informacije da srbijanske službe bezbjednosti njega apsolutno kontrolišu, odnosno njegovo kretanje, prikazujući sve to kao čuvanje njega. Dakle, ja sam ubijeđen da srbijanske službe bezbjednosti drže Ratka Mladića i da je samo pitanje političke procjene kada će Ratka Mladića ili uhapsiti ili staviti tačku na slučaj Ratka Mladića. Zašto ovo kažem? Zbog toga što nisam ubijeđen da će se Ratko Mladić pojaviti živ u Hagu, iz prostog razloga što živ Ratko Mladić ne odgovara moćnim političkim, bezbjedonosnim, obavještajnim, vojnim i policijskim krugovima u Srbiji.”

Politički analitičar iz Banja Luke Tanja Topić također je mišljenja da je, bez obzira na demante zvanične vlasti iz Beograda, Mladićevo hapšenje sada već izvjesno:

“Mislim da je sad sad već izvjesnije da se obruč oko Ratka Mladića steže i da je njenjegovo hapšenje izvjesnije. Ova situacija se može vezati na neki način i sa lošom pregovaračkom pozicijom koju Srbija ima trenutno kad je riječ o pregovorima za Kosovo i mislim da bi Mladić možda dobro došao, odnosno njegovo hapšenje ili izručenje, kao neka vrsta aduta koji bi, kao argumentaciju, u ovim pregovorima srpska strana mogla iskoristiti.”

Građani Sarajeva hapšenje Ratka Mladića vide kao dio političke igre i dogovora sa međunarodnom zajednicom:

“To niko ne zna. Ako se sam ne preda, teško.”

“Čisto sumnjam. Ja ne vjerujem da Srbija to hoće da uradi. Oni su... i nas tjeraju, i ne vjerujem. Teško. Treba im mnogo jače stegnuti ruku da bi to uradili.”

“Ja mislim da je on davno uhapšen i da je on pod kontrolom, ali da je samo pitanje cijene - kad, kako, u kom trenutku, kako najbezbolnije to da prođe kod javnosti. I to je sve.”

“Uskoro će biti uhvaćen, sigurno. Trebao je i ranije biti, ali nisu prilike bile.”

“Ne vjerujem ja u to, vjerujte mi, jer prije vjerujem da će ga neko likvidirati nego da će se on predati ili uhapšen biti od strane bilo policije RS-a, bilo srbijanske policije.”

Većina domacih i svjetskih medija prenosi da se rasplet situacije i više konkretnih informacija o Ratku Mladiću i njegovom hapšenju može očekivati veoma brzo. Utemeljenje za ovakve tvrdnje većina vidi u izjavama zvaničnika iz kabineta srbijanskog premijera da se broje sati do kada će Mladić biti uhapšen jer, kako je saopšteno “vlasti čine sve da se general što prije nađe u Sheveningenu”.

*****

U političkim strankama u Srbiji različita su mišljenja o tome ima li hapšenja Mladića ili ne. Đorđe Mamula, poslanik Demokratske stranke Srbije:

„Napomena da je to sada tehničko pitanje i da tu nema spora oko političke volje, mislim da je bila ključno za ozbiljne medije. E sad, novinari pokušavaju da budu interesantni, da idu ispred vremena. Ja nemam neposredna saznanja. Prema onim informacijama koje smo čuli na državnim medijima, verujem da je to u nekoj završnici. Gospodin Vladeta Janković, savetnik predsednika vlade gospodina Koštunice, u izjavi je rekao da je to sada tehničko pitanje i da postoji politička volja kao što je postojala i ranije.“

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da nema saznanja o tome da je haški optuženik Ratko Mladić uhapšen, ali je dodao da se „nešto očigledno valja“. On je novinarima u Skupštini Srbije i Crne Gore rekao da je njegov stav i dalje da se Karadžić i Mladić ne smiju živi pojaviti u Hagu.

Miodrag Mirčić, predsednik Odbora Skupštine Srbije i poslanik Srpske radikalne stranke:

„Pa, teško je određeno odgovoriti da li je u pitanju hapšenje ili je u pitanju medijska manipulacija sa ciljem da se pripremi javnost, kako bi danas-sutra prihvatili činjenicu da Srbi hapse svoje generale, ili eventualno kako to mogu strane obaveštajne službe slobodno da rovare po Srbiji i da hapse koga žele. Između ostalog i haškog optuženika Ratka Mladića. Mislim da to prvenstveno ima jedan psihološki karakter. Psihološki u smislu i za javnost, a i za samog Ratka Mladića. Za neverovati je da takva jedna dezinformacija ne izaziva nikakve posledice ili sankcije prema onome ko je objavio takvu dezinformaciju.“

*****

Analitičari i poznavaoci političkih prilika u Srbiji i regionu takođe imaju drugačija viđenja celog slučaja. Goran Svilanović iz Pakta stabilnosti:

„Moj je utisak da je očigledno Mladić pod nekom vrstom kontrole Vlade i da sada traju pregovori o tome kako da se to predstavi javnosti kao dobrovoljna predaja ili šta već. I ja tako razumem izjavu gospođe Del Ponte. Ona ustvari želi da izvrši snažan pritisak da se to hapšenje konačno obavi i da, ako dobro razumem, Evropska unija ne obavi pregovore koji bi trebalo da krenu danas-sutra. Moj utisak je da ona ovim ustvari želi od Evropske unije, da to bude nekakav konačni pritisak. Mislim da ćemo narednih dana čuti da se bilo predao, bilo da je uhapšen ili nešto drugo, ali u svakom slučaju verujem da bi to trebalo uskoro da se dogodi.“

Analitičar Ljubodrag Stojadinović:

„Ovo se događa u sferi špekulacija, informativnih i operativnih, i sinteza je toga, ustvari, ovo što sada dobijamo, a to je jedna senzacionalistička informacija koja, ipak, nije tačna. Ja mislim da su neke poluzvanične glasine doprinele da se ovo ovako dogodi. Pretpostavljam da oni neke tragove imaju, ali da još uvek nisu sigurni kako to da izvedu, nisu sigurni kakvi će efekti da budu, ali je sigurno da u jednom takvom ambijentu nesigurnosti vlade i velikih pritisaka koji se vrše na nju, a ona u tome svakako mora da pravi određene greške. Pretpostavljam da ova priča, koja je sinoć nastala, prestavlja jednu simbiozu onoga što može da proizvede čaršija, onoga što se očekuje i onoga što bi vlada mogla da drži ispred sebe kao jednu dimnu zavesu u vezi sa očekivanjem da ona tu u tom smislu zaista nešto čini, ali sad nije u stanju da saopšti šta se to čini, pa će to uskoro da bude jasno. Bojim se da u toj čitavoj konfuziji ponovo ne ispadne da se ništa nije dogodilo i da je sve to bila samo jedna opsena koja se završila na spekulacijama i na novim rokovima koji će biti možda postavljeni.“

Analitičar Zoran Dragišić:

„Ako nema ništa od hapšenja Mladića i ako nikakva akcija nije zaista ni bila u toku, onda se zaista postavlja pitanje – ko je sve ove informacije pustio i sa kojim ciljem? Svakako da je gospodin Janković, svojom izjavom dao prilično povoda svima da veruju da je slučaj Mladić priveden kraju i da se praktično radi o satima do njegovog hapšenja, a ne o nekom dužem vremenskom roku, ali mislim da ovolika zbrka prosto nije dobra. Ako je akcija hapšenja Mladića u toku, onda bi bilo veoma važno da se ta akcija čuva u najvećoj mogućoj tajnosti. Ako vi ne možete jednu takvu akciju da sakrijete od očiju javnosti, onda mislim da to nije dobro. Ili ako nikakva akcija nije u toku, onda se postavlja veliko pitanje – ko je uopšte napravio ovoliku medijsku buku?“

*****

Jutrošnja izdanja većine novina u Evropi i Sjedinjenim Državama prenose za sada dostupne pojedinosti o mogućem hapšenju Ratka Mladića, ali upozoravaju na nepouzdanost informacija i konfuziju koja vlada u vezi s njegovim navodnim privođenjem.

Zapadni mediji uglavnom podsjećaju na kronologiju jučerasnjih objava i demantija hapsenja odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića, pri tome se pozivaju na izvore u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Podsjeća se također na navode haške optužnice koja Mladića tereti za genocid i ratne zločine nad bošnjačkim civilima i posebno, na onaj najteži – počinjen u Srebrenici 1995. godine. Današnja izdanja novina također ukazuju na ulogu vojnih i političkih vlasti u Srbiji koje su donedavno uporno poricale da se Mladić krije u toj zemlji i da uživa podršku njenih vojno-obavještajnih struktura.

"Washington Post" navodi kako vlasti u Beogradu očajnički nastoje spriječiti prekid pregovora o pridruživanju s Evropskom unijom, a kojim im je zaprijećeno u Bruxellesu, u slučaju da do kraja mjeseca ne izruče Mladica. List podsjeća da su, svaki put kada bi bile suočene s nekim rokom koji im je postavljao Zapad, srbijanske vlasti poticale izvještaje o tome kako se za Mladićem navodno traga i kako samo što nije uhapšen.
"New York Times" sugerira kako nema dokaza da je Mladić uhapšen, ali citira diplomatski izvor koji tvrdi da su sve strukture uključene u potragu za njim u stanju pripravnosti. "Moguće je da je otkriveno njegovo skrovište, ali vlasti još nisu napravile završni korak", tvrdi neimenovani diplomat. NYT također prenosi mišljenje više eksperata koji pretpostavljaju da srbijanske vlasti žele stvoriti dojam da je Mladić uhapšen u Bosni, čime bi srbijansko pravosuđe bio pošteđeno odlučivanja o njegovom izručenju Tribunalu, a koje bi se moglo negativno odraziti na izbornu bazu u Srbiji, za koju se tvrdi da je još uvijek vrlo nacionalistička. Jedan od sugovornika lista tvrdi da su mu njegovi kontakti u srbijanskoj obavještajnoj zajednici potvrdili kako nije bilo nikakvih pregovora s Ratkom Mladićem, niti pokušaja njegovog hapšenja..
Londonski "Times" prenosi tvrdnju izvora bliskog krugu istražitelja ratnih zločina u Sarajevu, koji tvrdi da se Ratko Mladić nalazi u sigurnim rukama dijela srbijanskog obavještajnog sistema.

"Independent" podsjeća da je prije nekoliko dana potvrđeno kako se Mladić, koristeći različita imena, najmanje tri puta tokom '90-ih godina liječio od aktutnih bubrežnih problema na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, te da je identificirano najmanje 50 osoba koje su bile uključene u njegovo skrivanje i zaštitu. List sugerira da se obruč oko Mladića ipak steže, te da je moguće da vlasti sada ipak pregovaraju o uvjetima njegove predaje.
XS
SM
MD
LG