Dostupni linkovi

Do kraja godine moguć sporazum sa EU


Šanse BiH da uskoro učini značajan novi korak ka EU veoma su dobre, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo večeras u sarajevu, posljednjoj etapi turneje po zemljama Zapadnog Balkana:

„Početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju je novi korak u odnosima BiH i Evropske unije. Ipak, početak pregovora ne znači da se trebate opustiti kada je u pitanju provođenje reformi. Procjenjujem da se pregovori mogu završiti do kraja ove godine, ali to je najbolji mogući scenario.“

Barozo je kao važan uslov za to posebno pomenuo saradnju sa Haškim tribunalom. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić složio se sa procjenom čelnika Evropske komisije:

"I nakon ovog sastanka ostajem ubijeđen da vlasti BiH, ako se posvete provođenju programa evropskog partnerstva, mogu do kraja godine potpisati saporazum o stabilizaciji i pridruživanju i time obezbijediti, ne samo da BiH uđe u novu etapu svoje istorije, nego da se prihvati i ponuda visokog predstavnika da OHR ode iz BiH i da ga naslijedi specijalni predstavnik Evropske unije."

Rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom se preporučuje da se Evropa više uključi u pregovore o ustavnim promjenama u BiH, Barozo je prokomentarisao tvrdnjom kako aktuelne pregovore Brisel već pomno prati jer je to takođe bitan uslov na putu BiH ka Uniji:

TON

„Izmjene ustava nisu uslov da bi došlo do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, ali između toga postoji veza.“

Kada se radi o stalnim najavama liberalizacije viznog režima za zemlje regiona, Barozo je kazao kako će eventualna odluka o tome biti donesna za svaku zemlju pojedinačno. Međutim, jasno je rekao da do potpune liberalizacije viznog režima, barem kada je kada je u pitanju BiH, neće doći sve dok se evropski standardi u potpunosti ne uvedu u pravosuđe i policijske strukture, te dok se vlasti ne izbore sa korupcijom i organizovanim kriminalom u zemlji. Kada je u pitanju već izdata preporuka Evropske komisije da se olakša vizni režim za studente i naučne radnike, Barozo je podsjetio da je to samo preporuka i da svaka zemlja članica Unije treba sada odlučiti hoće li to ugraditi u svoje zakonodavstvo ili ne.

Delegacija Evropske komisije, u kojoj je uz Barosa i evropski komesar za proširenje Oli Ren, u Sarajevu je imala radni ručak sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara, predsjednicima Federacije BiH i RS, ministrom vanjskih poslova BiH, te ministrom sigurnosti BiH. Nakon toga, uslijedili su i zvanični razgovori u Vijeću ministara BiH.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG