Dostupni linkovi

Krasnići odbija da bude kopredsedavajući


Delegacija Kosova za pregovore o decentralizaciji u Beču ne može imati dva kopredsedavajuća, stoga je potrebno odrediti da li će delegaciju voditi neko iz vlade ili stranaka zastupljenih u Pregovaračkom timu. To je za Radio Slobodna Evropa izjavio generalni sekretar opozione Demokratske partije Kosova Jakup Krasnići. Obrazlažući svoju odluku da ne ide u Beč jer, kako kaže ne mogu postojati dva šefa delegacije, Krasnići je rekao da on nije član Vlade i stoga se mora jasno odrediti koji će nivo predstavljati Kosovo, izvrsni ili politički:

“Ja nisam za to da delegacija ima dva kopredsedavajuća. Onaj drugi član nije deo političke grupe već dolazi kao predstavnik Vlade, a ja nisam deo Vlade Kosova, ja sam u političkoj delegaciji i deo političkog procesa. Stoga neželim da budem deo delegacije u formi kako je određena.”

Krasnići ističe da delegaciju treba da predstavlja ili vladin nivo i drugih institucija ili članovi političke grupe. Tim Prištine za pregovore o statusu odredio je u utorak Krasnićija i ministra za lokalnu upravu i člana Demokratskog saveza Kosova, Ljutfija Hazirija da predvode delegaciju Kosova na pregovorima o decentralizaciji, 20. februara u Beču. Generalni sekretar DPK je ocenio da tim za pregovore pre bilo kakvih odluka najpre treba da odredi o kakvim se razgovorima konkretno radi i kakva zastupljenost Kosova treba da bude:

“Postoje različite forme razgovora, treba definisati da li se radi o težim ili lakšim razgovorima, pa da se onda na osnovu toga biraju članovi delegacije.”

Razgovorima o decentralizaciji počinju pregovori o konačnom statusu Kosova. Predstavnici Prištine i Beograda će na sastanku, koji se održava na poziv specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za status Martija Ahtisarija, izneti svoje predloge o reformi lokalne vlasti. Stav zvanične Prištine je da se decentralizacija ne može zasnivati na etničkim principima niti bilo kakvim podelama. Krasnići, bivši ministar javnih službi i danas član političke grupe u okviru Timu Prisšine za pregovore o statusu, kaže da Dokument Prištine obuhvata principe o reformi lokalne vlasti na nezavisnom Kosovu:

“Dokument je u skladu sa međunarodnim principima, što znači da su manjinama sva prava zagarantovana. Veliki prostor je dat manjinskim zajednicama a posebno Srbima.”
XS
SM
MD
LG