Dostupni linkovi

Priča o okupaciji ocenjena štetnom


Ljudmila CVETKOVIC, Anamari REPIC

Iako je izjava šefa Srpske radikalne stranke o tome da je sa premijerom Srbije postigao saglasnost o proglašenju okupacije u slučaju nezavisnosti Kosova izazvala žestoke reakcije javnosti, premijer kao ni Vlada nisu ni demantovali ni potvrdili ove navode. Iz Vlade i Koštuničine stranke samo odgovaraju da nije tema, “kako krstiti otimanje dela teritorije”.

Ni tri dana nakon izjave šefa radikala Tomislava Nikolića niko iz premijerovog okruženja ne želi da govori da li je bilo reči o terminu okupacija. Politika Demokratske stranke Srbije nije kako nazvati otimanje Kosova, već kako ga sačuvati u sastavu Srbije, saopštava premijerova Demokratska stranka Srbije. Andreja Mladenović, portparol DSS, kaže da niko u Beogradu ne sme odstupiti od rezolucije Parlamenta o Kosovu koja govori da je neprihvatljivo protivno volji jedne zemlje menjati njene granice i da bi svako nametnuto rešenje budućeg statusa Kosova Skupština proglasila nelegitimnim, protivpravnim i nevažećim:

“Ovaj stav je jasan odgovor svima i onima spolja i onima unutra. Nije suština u tome kako ćemo nazvati otimanje teritorije, već je suština u tome da ne dozvolimo zaista da se prekrši međunarodno pravo da se jednoj demokratskoj zemlji otcepi njen sastavni deo.”

Međutim, ni na naše pitanje da li se ovo može shvatiti kao demanti onoga što je lider radikala izjavio, nema konkretnog odgovora. Andreja Mladenović:

“To je već stvar vaše percepcije kako razumete ovaj odgovor. Ja ne bih u to ulazio zaista. Sigurno da ova interpretacija nekog razgovora i sad komentari toga, Demokratska stranka Srbije se u to neće upuštati.”

Prethodno je i iz Vlade stigao sličan odgovor, kako je nepotrebno i štetno stvarati defetizam kako je Kosovo izgubljeno i da Vlada pred početak pregovora saopštava da je Kosovo bilo, jeste i biće Srbija. U Srpskoj radikllanoj stranci međutim, objašnjavaju da bi proglašenje nezavisnog Kosova okupiranom teritorijom značilo “konstatovanje” da se sa takvim rešenjem Srbija ne slaže. Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, kaže da to ima preventivnu funkciju “da svi dobro razmisle pre nego što učestvuju u tome jer će znati da nezavisnost Kosova nije trajno rešenje”. A za razliku od Demokratske stranke Srbije koja koristi neutralne formulacije, svi koalicioni partneri iz Vlade kritikovali su izjavu lidera radikala. Vlajko Senić, potpredsednik Srpskog pokreta obnove:

“Možda je saopštenje malo diplomatsko ali je poruka jasna. Pregovori o budućem statusu Kosova nisu ni započeli i da svako onaj, a to se odnosi pre svega na izjavu Tomislava Nikolića, koji hoće na početku da razgovara o kraju pregovora širi defetističko raspoloženje i na neki način želi građane Srbije da uvede da je Kosovo u smislu suvereniteta Srbije izgubljeno. Ja mislim da je to jedna antinacionalna politika i da u stvari predstavlja jednu želju da se unapred kao izgubljenim Kosovom skupljaju politički poeni.”

Kako god, priča o okupaciji je jedna od udarnih, ne samo u domaćim već i stranim medijima, a izazvala je i reagovanja i stranih zvaničnika. Ovo je potpuno neodgovoran potez koji demistifikuje Demokratsku stranku Srbije, smatra Jelena Milić iz Foruma za međunarodne odnose:

“Mi ako proglasimo okupaciju čak i ako ne bude jedan puščani metak istapaljen, mi ne možemo da nastavio evroatlanske intergracione procese u nekoga ko nas je okupirao. Neće Kosovo okupirati vanzemaljci nego najverovatnije, kako svi analitičari smatraju, neka EU misija post status misija na Kosovu, što znači da mi ceo ovaj dosadašnji šestogodišnji trud, u vrlo sporom i Hagom opterećenom procesu pridruživanja Evropskoj uniji, sada potpuno izvrćemo ruglu i pokazujemo pravu nameru izolocionističkih, konzervativističkih i nedemokratskih snaga kakva DSS jeste oduvek bila, samo što su sad spale konačno maske.”

Osim toga, poruka o okupaciji bi značila poziv na egzodus u Srbiju preostalih Srba iz srpskih enklava na Kosovu kao i izbeglim Srbima, da ne mogu da se vrate na Kosovo, kaže Jelena Milić iz Foruma za međunarodne odnose.

*****

Čelnici institucija Kosova ocenili su kao ludost što Srbija nastavlja politiku kojoj se sudi u Hagu a politički analitičari kazu da će upravo ekstremne snage u Srbiji Kosovu dati nezavisnost. Takve reakcije dolaze nakon izjave potpredsednika SRS Tomislava Nikolića da će moguće proglašenje nezavisnosti Kosova za Srbiju značiti okupaciju dela teritorije.

Stavovi koje je izneo potpredsednik SRS Tomislav Nikolić, da će moguće proglašenje nezavisnosti Kosova za Srbiju značiti okupaciju dela teritorije koja se mora braniti, predstavljaju nastavak projekta čiju su autori u Hagu. To su nakon sastanka ocenili predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu i predsednik Skupštine Kosova, Nedžat Daci. Sejdiu je rekao da je Kosovo bilo okupirano od Srbije, ali na osnovu političke volje građana ono nikada nije bilo deo Srbije:

“Ne želimo da komentarišemo stavove zvanične Srbije koja u ludilu nastavlja projekat, započet u prethodnim decenijama a čija je kulminacija dostignuta za vreme Miloševićevog režima.”

Predsednik Skupštine Nedžat Daci je istakao da su temelji srpskog projekta o Kosovu srušeni oslobodilačkom vojskom i intervencijom NATO snaga. Prema rečima Sejdiua, nezavisno Kosovo će uticati na stabilnost regiona:

“Mi se zalažemo da Kosovo u pravom smislu reči bude samostalno. Takvo Kosovo će biti integrisano u evroatlanske strukture”, rekao je Sejdiu, ističući da Kosovo ima svoj put bez obzira na stavove Srbije. Politički analitičar Baton Hadžiu izjavio je za Radio Slobodna Evropa da nezavisnost Kosovu neće dati međunarodna zajednica već ekstremne snage u Srbiji:

“Nezavisno Kosovo nije produkt ono što je međunarodna zajednica radila, a ni briljatne politike Albanaca, već je produkt stava političara kao što su Slobodan Milošević i Tomislav Nikolić, Znači ako treba neko da ratuje onda Srbi treba da ratuju protiv Miloševića i protiv Nikolića. Čovek koji tako misli i posle 15 godina ili čovek koji misli da ratuje kada su sve stvari krenule protiv njih onda ne znam šta da kažem o Parlamentu Srbije i srpskoj politici”.

Šef kancelarije Međunarodne krizne grupe u Prištini, Aleks Anderson izjavio je da stavovi Beograda nisu neočekivani za međunarodnu zajednicu:

“Ne verujem da u Kontakt grupi postoji nada da će neko iz Srbije potpisati nezavisnost Kosova.”

Anderson je ocenio da, ukoliko pregovarački proces krene ka nezavisnosti kao opciji, Srbija može napustiti razgovore. Predstavnici međunarodne civilne i vojne misije na Kosovu nisu želeli da komentarišu izjavu potpredsednika SRS Tomislava Nikolića. Ne osvrćući se na bilo kakve izjave, predstavnici međunarodnih mirovnih snaga su samo kazali da je zadatak Kfora da osigura bezbedno okruženje za sve građane.
XS
SM
MD
LG