Dostupni linkovi

Šaronova bitka za život


Izraelski premijer Arijel Šaron je "kritično, ali izvan životne opasnosti" nakon operacije debelog crijeva, kojoj je podvrgnut u subotu, saopštio je u nedjelju službeni predstavnik bolnice u Jerusalimu Ron Krumer:

"Premijer je i dalje u teškom, ali stabilnom stanju i izvan je životne opasnosti nakon operacije."

Opeacija na organima za varenje je sedma otkako je izraelski lider pretrpio težak izliv krvi u mozak. Šaron je u komi već 40 dana, a u bolnicu je primljen 4. januara. Nekoliko sedmica nije bilo promjena u teškom zdravstvenom stanju izraelskog premijera Arijela Šarona. Onda su u nedjelju ujutro ljekari jerusalimske bolnice Hadasah saopštili:

“Stanje zdravlja premijera Sarona se pogoršalo i snimci su pokazali oštećenja sistema za varenje pa je pacijent prebačen u operacionu salu.”

Najnovije vijesti u vezi sa premijerovim zdravljem primljene su u domaćoj javnosti sa velikom pažnjom i zabrinutošću. Evo razmišljanja jednog žitelja Jerusalima:

“Šaron je u osnovi heroj za Izraelce. Služio je domovini. Samo u vojsci je proveo 30 godina. Njegov nestanak biće težak trenutak za Izrael, ali nastojaćemo kao i ranije da nadoknadimo taj manjak.”

Neimenovana Izraelka nudi sljedeći komentar:

“Nadam se da će dozvoliti premijeru Šaronu da umre dostojanstveno i da neće produžavati stanje kome. Bio je veoma dobar čovjek. Promijenio je politički pravac i nadajmo se da će rješenje koje je predlagao za palestinsko-izraelske odnose omogućiti da živimo u miru sa susjedima.”

Slične oscjene o Šaronu prevladavaju i na Zapadu, posebno nakon što je porazio tvrdolinijaše iz svoje bivše Likud partije, ispunivši obećanje o povlačenju Izraela iz pojasa Gaze. Izraelci se postepeno navikavaju na Šaronovo odustvo iz političkog života zbog njegove bolesti. Ankete sugerišu da će stranka Kadima koju je osnovao pobijediti na opštim izborima narednog mjeseca.
XS
SM
MD
LG