Dostupni linkovi

Struja se mora plaćati


Energetski sistem Kosova, opterećen brojnim problemima, može doživeti preokret ukoliko se redovno plaćaju raćuni, izjavio je za Radio Slobodna Evropa zamenik šefa UNMIK-a zadužen za ekonomski razvoj, Joakim Riker:

“Moramo zaustaviti krađu struje, a ljude naterati da plaćaju račune. Ako se to desi, onda ne sumnjam da se za nekoliko meseci može desiti veliki preokret.”

Kako je poslednjih nedelja zbog hladnog vremena došlo do enormnog trošenja struje, sistemi su ispali iz proizvodnje. Ministar energetike i rudarstva u vladi Kosova Ethem Ceku kaže da su problemi brojni:

“Termoelektrane proizvode 700 megavati a potražnja iznosi više od 1000 megavati električne energije. Takođe, struju ne možemo uvoziti jer Srbija to ne dozvoljava. Sve ovo utiče da imamo energetsku krizu.”

Ovakve probleme najviše osećaju regioni koji ne plaćaju račune, pošto KEK sprovodi plan ABC, prema kome se struja distribuira na osnovu plaćanja. Tako se oblasti koje ne plaćaju struju suočavaju sa drastičnijim restrikcijama, a među njima su i srpske sredine. Zvaničnik UNMIK-a Riker kaže da se struja distribuira na osnovu urednosti plaćanja i odbacuje tvrdnje vlasti u Beogradu da se radi o diskriminaciji:

“Elektroenergetska korporacija Kosova ne sprovodi nikakvu dikriminaciju. Struja se distribuira bez obzira na etničku ili versku pripadnost. Postoje potrošači koji plaćaju i koji ne plaćaju struju. Radi se o sistemu koji se sprovodi svuda u svetu.“

Rike je pozvao Beograd da ohrabri kosovske Srbe da potpišu ugovore sa Kosovskom energetskom korporacijom i na taj način u ratama počnu da plaćaju račune. Zbog čestih isključenja struje poslednjih nedelja bilo je nekoliko protesta u albanskim sredinama, kada je došlo do oštećenja nekih dalekovoda. Povodom toga Ceku kaže:

“Građani prvo treba da plate struju, pa da onda izađu na protest. Dug prema Keku iznosi više od 238 miliona evra. A koja kompanija može funkcionisati sa svim tim dugovima? Energija je kao i svaka druga roba. Ako platimo kafu koju pijemo, onda treba i struju da platimo.”

Kosovo je sa Bugarskom sklopilo ugovor o kupovini struje po povoljnoj ceni, ali se ona ne uvozi jer to Srbija ne dozvoljava. Stoga je Kek primoran da kupuje struju od nekih drugih kompanija, što je često veoma skupo. Kosovo je deo Sporazuma o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope. Kako je, na osnovu tog dogovora iz Atine, predviđeno da među zemljama regiona prepreke budu prevaziđene, Ceku kaže da se to još nije desilo:

“Očekujemo da se narednih meseci u Briselu razgovara o problemima među kojima je posebno veliki taj što Srbija sprovodi neku vrstu ucene celom regionu, a posebno Kosovu i Albaniji.”

Ekonomski stručnjaci ocenjuju da je stabilizacija energetskog sektora ključan faktor u privlačenju investicija, koje su neophodne za privredni razvoj. Ali koliko nerešeno pitanje konačnog statusa utiče na ekonomski razvoj i samim tim na energetsko stanje. Joakim Riker:

“Smatram da to pitanje utiče. Rešeno pitanje statusa može da omogući ekonomski razvoj, ali to ne sme ometati naš rad i u sadašnjim okolnostima.”
XS
SM
MD
LG