Dostupni linkovi

U Vladi ostali samo kadrovi HDZ-a


Niti 24 sata nakon što je opovrgao sve špekulacije o mogućim kadrovskim promjenama u hrvatskoj Vladi, premijer Ivo Sanader razriješio je predsjednicu male centrističke stranke Demokratski centar Vesnu Škare Ožbolt funkcije ministrice pravosuđa. Iako su mediji njen odlazak najavljivali zbog navodnog odavanja povjerljivih vladinih informacija i zezanja s novinarima na račun HDZ-a, premijer je to objasnio psihološki:

„Kriza identiteta Demokratskog centra je jedini isključivi razlog, zbog toga što je postalo opterećenje i za nju i za vladu. Jer, ne može se pet dana biti ministar, a šesti dan na press-konferenciji kao predsjednik stranke koja je koalicijski partner, napadati tu vladu.“

Psihološka replika Vesne Škare Ožbolt, kojoj je Sanader zabranio press-konferenciju u Ministarstvu pravosuđa, pa ju je održala u Saboru:

„Kriza identiteta DC-a ne postoji i očito svi oni koji su mislili da će se DC utopiti u HDZ imaju krizu svijesti.“

Iako je Sanader u neformalnom razgovoru s novinarima opovrgao špekulacije o navodnom curenju informacija kao razlogu smjene ministrice Škare Ožbolt, istarski oporbenjak Damir Kajin, zapitao se – otkud to mediji znaju da upravo od nje curi:

„Najveći problem bi bio ili jeste ako su tajne službe ,obrađivale‘ ministricu pravosuđa, kao što o tome piše hrvatska javnost. Ako da, onda po čijem nalogu? Vlade, koje je bila član? Premijera? Vrhovnog suda? Policije? Ili je to gospodin Karamarko uradio na svoju ruku?“

Vesna Škare Ožbolt kaže kako je stvarni razlog njene smjene to što nije popustila političkom diktatu kod imenovanja predsjednika sudova:

„Ja sam nastojala stvoriti jedan kvalitetan most između sudbene vlasti i izvršne vlasti, i ne biti puki izvršitelj stranačke politike.“

Ona se vraća se u Sabor, i to kao opozicija. Premijer Sanader ne očekuje nikakve probleme u funkcioniranju vlasti:

„Parlamentarna većina je stabilna i nema nikakvih problema. Izbori će biti redovni – u studenom 2007. godine.“

Njezina nasljednica je bivša HDZ-ova zadarska gradonačelnica Ana Lovrin, poznata po omanjem skandalu iz ljeta 2004. godine, kada je britanski veleposlanik John Ramsden došao u nastupni posjetu Zadar, ne primijetivši da na press-konferenciji sjedi baš pod slikom tada još haškog bjegunca Ante Gotovine. Ona je tada objasnila da je slika ovdje jer je Gotovina počasni građanin Zadra, i da je ona legalist, a da nijedan zakon ne zabranjuje držanje te slike.

Za prvi komentar ovog Sanaderovog poteza zamolili smo Ingrid Antičević Marinović, koja je u Račanovoj vladi vodila isti resor. Ova smjena zbila se niti 24 sata od oštrog Snaderovog demantija bilo kakvih kadrovskih promjena, podsjetila je:

„Toliko o vjerodostojnosti ove vlade. Premijer je objasnio da je do smjene došlo zbog krize u DC-u, i to krize identiteta. Ja bih rekla da je nastupila kriza identiteta čitave vlade koja, umjesto da rješava probleme građana, stalno je izvorište i žarište nekih novih sukoba, nečega što sigurno nisu prioriteti ove zemlje.“

Iako su svi – od Sanadera do njenog stranačkog šefa Ivice Račana – pozitivno ocijenili rad Vesne Škare Ožbolt, njena prethodnica ima bitnu primjedbu:

„Nažalost, ono što tišti ovu zemlju, to je sankcioniranje gospodarskog kriminaliteta. Kazneno-pravna reforma je voljom ove vlade, a na žalost građana, zaustavljena. Ovoj vladi ne odgovaraju nove gospodarske inkriminacije. Ne odgovara joj produženje rokova da bi se sudovi suočili sa procesuiranjem gospodarskog kriminaliteta. Dakle, ono što je najbitnije, zaustavljeno je.“

Hoće li nova ministrica Lovrin što promijeniti nabolje? Neće, odgovara Ingrid Antičević Marinović, jer nedostaje političke volje:

„Očito je da ovoj vlasti ne odgovara sređivanje stanja u pravosuđu.“
XS
SM
MD
LG