Dostupni linkovi

Dodik najavljuje rušenje Terzića


Gordana SANDIC – HADŽIHASANOVIC

Kriza vlasti u BiH se sa entitetskog prenijela na državni nivo. Nakon pada vlade Pere Bukejlovića i blokade u radu Vlade Federacije, najava nove nestabilnosti stiže od Milorada Dodika. Mandatar buduće vlade RS najavljuje rušenje Adnana Terzića, prvog među ministrima državne vlade:

“Oko Ministarskog savjeta smo imali i ranije neku “dobru atmosferu”, ukoliko je uopšte moguće imati dobru atmosferu u bilo čemu. To se vidi u trencima kada pristanate na nešto, da odmah se poslije toga otvaraju neki novi zahtjevi, čak i pokušaju da se tehničke greške iskoriste kao način da se nešto provuče i da se to namentne kao rješenje.”

Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić kaže kako mu je razlog poznat:

“Ko se god prihvati da vodi Vladu RS mora ući sa kalkulacijom da ću ja kao predsjedavajući Vijeća ministara, i Vijeće ministara, nastaviti sa reformskim procesima i da će oni morati odgovarati pozitivno na takve projekte - i jasno mi je zbog čega njegova izjava ide u pravcu da je njemu neprihvatljivo da ja ostanem.”

Milorad Dodik:

“Jadna Bosna i reforma sa Terzićem.”

Iza Dodikovog zahtjeva da Terzić više ne vodi Vijeće ministara stoji netrpeljivost ove dvojice, smatra predsjednik Alternativne vlade u BiH, profesor Dragoljub Stojanov:

“Stvari izgledaju puno kompliciranije i puno ozbiljnije nego na prvi pogled, da bi mogle biti samo na temelju animoziteta pojedinaca prema pojedincu. Ovdje se stvar postavlja tako da će neko povući potez ili da deklasira Savjet ministara, ili Vijeće ministara BiH u jednom od ključnih momenata prije potpisivanja, ili povodom potpisivanja ugovora s Evropom. Ili, možda, što bi za nas bilo veoma pozitivno iznenađenje - u koje ja ne vjerujem, ali ne treba isključiti takve mogućnosti - da nove snage, recimo gospodin Dodik i neko ko sa njim bude u suglasju, povuku dramatične, drastične, nove poteze ka reintegraciji BiH. Prema dosadašnjim iskustvima, više vjerujem da se radi o animozitetima, čak ne samo ličnim nego možda i koncepcijskim na relaciji RS - Federacija BiH, njena perspektiva itd.”

Nova kriza je logična, mišljenja je profesor banjalučkog univerziteta Miodrag Živanović. Vijeće ministara je, naime, sve manje državni aparat sa svojim službama:

“Nego je to, zapravo, zbirka Srba, Hrvata i Bošnjaka. Dokle god je to tako, mi ćemo onda imati problem u kojem će se kroz ovu etničku strukturu posmatrati funkcionisanje jedne institucije koja bi morala biti državna.”

prenosi Frane Maroević:

“BiH jednostavno, ako želi završiti ove pregovore u roku od godinu dana, kao što je to i planirano, onda ne može izgubiti na vremenu i na tempu.”

Srpska demokratska stranka je naložila ministrima Nikoli Radovanoviću i Slobodanu Kovaču da napusteVijeće ministara. Vijeće ministara inače već radi sa dva ministra, Mladenom Ivanićem i Brankom Dokićem, koji su svojevremeno podnijeli ostavke.

Nezadovoljni su i građani:

“Treba neka radikalnija promjena da bi nam svima bilo bolje.”

“Treba se mijenjati. Narod je nezaposlen, dosta je nezaposleno, neskrašeno u svojim kućama.”

“Mislim, za normalne ljude ovo što imamo nije zadovoljavajuće.”
XS
SM
MD
LG