Dostupni linkovi

Hapšenja se nastavljaju


Tridesetogodišnji Saša Badnjar, bivši oficire Vojske Republike Srpske, uhapšen je u ponedeljak u Beogradu, u Drugom opštinskom sudu saslušan je u sredu uveče, određen mu je pritvor do 30 dana, nakon čega je smešten u beogradski Centralni zatvor. Pred istražnim sudijom branio se ćutanjem. Osumnjičen je za pomaganje učiniocu nakon izvršenja krivičnog dela, tačnije da je proteklih godina bio jedan od pomagača haškog optuženika Ratka Mladića. Zoran Stanković, ministar odbrane Srbije i Crne Gore, rekao je da je hapšenje Ratka Mladića u nadležnosti civilnih organa i naveo da se uhapšeni Badnjar pominje u tajnim izveštajima Vojno-bezbednosne agencije o osobama koje su bile u kontaktu sa optuženim generalom:

“Moram da vam kažem da nemamo podatke da je Badnjar bio ikad pripadnik Vojske Srbije i Crne Gore ili pripadnik one bivše JNA, a da je bio pripadnik Vojske Republike Srbije, to da.”

Predmet Badnjar je proglašen državnom tajnom, pa njegov advokat Goran Petronijević nije mogao da iznese više detalja o slučaju, osim da će podneti žalbu na rešenju sprovođenja istrage i određivanju pritvora:

“Ima tu dosta nepravilnosti, što od strane policije što od strane tužilaštva i suda. Probijeni su rokovi u kojima je bio u pritovoru, zadržavanje je trajalo 48 sati, a onda je pet sati bio neopravdano u pritvoru da bi nakon pet sati stavljen zahtev o sprovođenju istrage određen mu pritvor.”

Vojni ministar Stanković nije mogao da kaže da li hapšenje pomagača znači i da će Mladić uskoro biti uhapšen, već je saopštio da se u izveštaju VBA dostavljenom Vrhovnom savetu odbrane nalaze imena 50 osoba iz Vojske i obaveštajnih službi koje su sa generalom bile u konktaktu i od kojih je većina penzionisana ili pomerena na druge dužnosti. Stanković je demantovao da je formiran zajednički tim srpskih vlasti i haških istražitelja za hapšenje optuženika i ponovio da je Mladić u vojnim objektima bio do 2002. godine:

“Kada je Ratko Mladić napustio vojni objekat on je vozilom Vojske prebačen do jedne jedinice vojske u kojoj je izvršena razmena vozila i ponovo ga je vojno vozilo odvezlo na drugu lokaciju a da su pri tom za tu operaciju znala samo tri lica, a lice koje to nije znalo je komandnat te jedinice u kojoj je izvršena razmena vozila. To je sad stvar koja ide što se istrage tiče tako prosto ne bi mogao da vam govorim detalje.”

Stanković je negirao da je Karli del Ponte, glavnom tužiocu Haškog tribunala, obećao da će Mladić biti izručen do 21. februara, ali je rekao da će Vojska u okviru svoje nadležnosti pomoći u hapšenju. Kao jedan od pomagača Ratka Mladića pre Saše Badnjara, 25. januara uhapšen je i Jovo Đogo, penzionisan pukovnik Vojska Republike Srpske. Božo Prelević, nekadašnji koministar policije u srpskoj Vladi kaže za naš radio da uprkos nekim nelogičnostima hapšenje Mladićevih pomagača može da znači i početak privođenja ovog haškog begunca pravdi:

“Nije cilj uhapsiti jatake, cilj je uhapsiti Mladića. Što hapsite jatake. Jer ako znate da neko nekome pomaže zašto ga sklanjate od komunikacije sa onima koje tražite. Hapšenje jataka može da bude podizanje temperature, sklanjanje logistike, onda bi to značilo da oni nisu uspeli da ga lociraju ali na ovaj način pokušavaju da celu temperaturu podignu oko Ratka Mladića i da mu suze krug.”

Bože Prelević zaključuje da će se u najskorije vreme konačno videti da li postoji odlučnost da se uhapsi i izruči Ratko Mladić.

“Ja sam siguran da u Vladi Srbije preovlađuje jasan stav da se to mora uraditi, ali nisam siguran da to preovlađuje u nečijim glavama koji su vrlo bitni za tu konačnu odluku.”
XS
SM
MD
LG