Dostupni linkovi

Postoji realna opasnost od prekida pregovora


U februaru ili u aprilu Evropska unija bi mogla da prekine pregovore sa Srbijom ukoliko se do tada ne isporuči haški begunac general Ratko Mladić. Moguće je da, naročito nakon poslednje posete haške tužiteljkee Karle del Ponte Beogradu, državni vrh potpuno ima u vidu dramatičnost situacije. Ipak, zvaničnici i dalje nerado govore o vezi pregovora o priključivanju Evropske unije sa isporukom Mladića. I biće tako sve dok prva runda i prvi februarski rok ne budu u prvom planu. No nešto više detalja o ovome imaćemo već sledeće sedmice nakon posete predsednika Evropske komisije gospodina Barosa Beogradu. Ksenija Milivojević, predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije smatra da bi Ratka Mladića trebalo isporučiti i pre ove posete Barosa, jer su svi rokovi ionako prekoračeni, a kako se prošle nedelje obrela u Briselu imala je prilike da se uveri u kojoj meri su pretnje Evropske unije ozbiljne. Za naš program Ksenija Milivojević naglašava:

“Oni koraci koji se sada dešavaju a tiču se lociranja, hapšenja i izručenja Ratka Mladića mogli su da budu urađeni mnogi ranije i mi smo došli do one faze kada sve mere koje ne podrazumevaju hapšenje i izručenje jednostavno nisu dovoljne.”

Duško Lopandić, savetnik u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom za Radio Slobodna Evropa ističe:

“Pa mogu da kažem da pregovori sa Evropskom unijom zasada idu vrlo dobro, da je sledeći razgovori nastupaju krajem ovog meseca oko 20. i da mi očekujemo dalji napredak i tako da kažem praktično zaokruživanje većeg dela sporazuma i međusobnih obaveza. Ja se nadam da na ovaj proces neće uticati, odnosno da će naša zemlja uspeti da reši pitanje saradnje sa Hagom. Mislim da bi jako negativno bilo dovođenje u pitanje odnosno zaustavljanje ovog procesa koji ima izuzetan značaj, mnogo širi nego što su sami bileteralni odnosi sa Evropskom unijom.”

Ksenija Milivojević:

“Najlošija varijanta odnosno najlošiji scenario je suspenzija pregovora ili prekid pregovora na neodređeno vreme što bi zaista bilo izuzetno štetno, dakle, pre svega za Srbiju i Crnu Goru i uopšte za sam proces evropske integracije jer bi se onda postavilo pitanje kada bi i pod kojim uslovom pregovori uopšte bili nastavljeni i mi se prosto rapidno približavamo jednoj takvoj odluci, to je odluka koja se razmatra. Postoji takva mogućnost.”

Ksenija Milivojević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske intergracije zaključuje:

“Ali mislim zaista da ne treba da se kockamo sa strpljenjem Evropske unije i da bi trebalo definitivno učiniti sve da se Mladić nađe u Tribunalu.”

I na kraju čujmo šta u kratkoj anketi kažu građani Čačka na pitanje da li bi bilo štete ukoliko bi zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom došlo do prekida pregovora sa Evropskom unijom.

“Bila bi šteta sigurno, e, sad zavisi do političara.”

“Vlada će da reaguje sigurno, pa to im je posao pa zato su plaćeni”

Mislite da će uhapsiti Ratka Mladića koji je jedini uspeo da pobegne?

“Hoće, hoće sigurno, rok se ne zna”

“Pretpostavljam da bi bila neka šteta čim postoje uslovljavanja sa različitih strana, mislim da je ovo plivanje u mutnom, pretpostavljam da ljudi se samo prilagođavaju postojećoj situaciji.”

“Pa bile bi velike. Znači to bi se prvo odnosilo na privredu, pa na građanstvo.”

“Pa bila bi sigurno šteta, i to možda velika “
XS
SM
MD
LG