Dostupni linkovi

Ulično nasilje eskalira


Policija je otvorila vatru na oko 400 demonstranata koji su kamenjem napali glavnu policijsku komandu i zapalili jedno policijsko vozilo. S ovim incidentima broj mrtvih je od ponedjeljka u Afganistanu porastao na deset za vrijeme protesta protiv objavljivanja karikatura. Islamski svećenici u toj zemlji pozvali su na prekid nemira:

"Islam uči da je u redu protestirati, ali ne i okretati se nasilju. To mora prestati."

Ovaj visoki islamski svećenik u Afganistanu kaže kako demonstranti kleveću ime islama. Organizacija islamske konferencije takođe se uz UN i EU pridružila pozivu na mir i zauistavljanje demonstracija izazvanih objavljivanjem karikatura poslanika Muhameda:

"U potpunosti podržavamo pravo na slobodu izražavanja, ali shvatamo duboku bol i opšte negodovanje muslimana u svijetu. Mislimo da medijska sloboda uključuje odgovornost i mora poštovati vjerska načela svih religija", navodi se u izjavi vioskih čelnika Organizacije koja okuplja 57 država.

U SAD dosada nisu zabilježene scene nasilja i demonstracija ispred ambasada zapadnoevropskih. Nakon što je u subotu samo jedan magazin prenio jednu od karikatura, s obrazloženjem da želi pokazati o čemu se radi, oko dvadesetak ljudi izašlo je na ulicu, pozivajući na vjersku toleranciju. Danska je prva objavila politički nekorektne karikature, a prenijeli su ih listovi u Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Švicarskoj, Mađarskoj, Novom Zelandu, Poljskoj, Japanu, Norveškoj, Maleziji, Australiji, Jordanu, Jemenu, Ukrajini i Fidžiju.
XS
SM
MD
LG