Dostupni linkovi

Za predsednika predložen Fatmir Sejdiu


Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova, odlučilo je da kandidat za predsednika Kosova bude generalni sekretar te stranke profesor Fatmir Sejdiu. Pošto je predložen za predsednika Kosova, Sejdiu je izjavio da će se zalagati za nezavisnost, demokratiju i integraciju Kosova, kako bi realizovao viziju pokojnog predsednika Rugove:

“Mogu da obavljam dužnost predsednika Kosova u ovom veoma važnom trenutku za Kosovo. Zahvaljujem se svima na dosadanjem velikom angažovanju. Smatram da ćemo nastaviti viziju i pristup koji je Rugova imao o Kosovu, za nezavisnost, demokratiju i evroatlansku budućnosti.”

Šef UNMIK-a, Soren Jesen-Petersen, je kandidaturu Sejdiua pozdravio sledećim rečima:

“Kosovo nije moglo dati bolji signal od ovoga kojim se ukazuje da se uspešno prevazilazi situacija nastala nakon smrti predsednika Rugove.”

Istovremeno, Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da se svečana sednica Skupštine, na kojoj će se glasati za predsednika Kosova, održi 13. februara. Predsednika Kosova bira Skupština na predlog partije koja je pobedila na poslednjim izborima.

Nakon smrti Ibrahima Rugove ostala su upražnjena tri mesta: mesto predsednika Kosova, mesto vođe Pregovaračkog tima Prištine i položaj prvog čoveka Demokratskog saveza Kosova. Kandidaturu Fatmira Sejdiua podržale su stranke vladajuće koalicije. Fatmir Sejdiu je član Predsednistva Skupštine Kosova i univerziteski profesor.
XS
SM
MD
LG