Dostupni linkovi

Otkup nacionalizovanih stanova uslovno omogućen


Na području Federacije BiH ima oko 7000 nacionalizovanih stanova, od kojih je većina u Sarajevu. Radi se o privatnim vlasništvima koja je bivša SFRJ oduzimala. Te stanove u međuvremenu su koristili građani koji su posljednjih desetak godina bili onemogućeni da ih zakonski otkupe.

Nakon višegodišnjeg zalaganja da se ovaj problem riješi, Parlament Federacije BiH usvojio je prijedlog zakona koji predviđa otkup 90 posto nacionalizovanih stanova u ovom bh. entitetu. Bivšim vlasnicima će biti ponuđeni tzv. zamjenski stanovi iz fonda neotkupljenih državnih stanova. Ovim prijedlogom zakona izuzeti su stanovi koji su pripadali vakufima i drugim nosiocima imovine, kojih ima između 250 i 300. Za njih je predviđen prelazni rok od 6 mjeseci, u kojem bi se između nosilaca stanarskog prava i bivših vlasnika postigao dogovor o tome kome bi pripao zamjenski stan. Pravo prvenstva, u ovom slučaju, imali bi oni koji predstavljaju vakufe i druge nosioce imovine.

U Udruženju “Dom”, koje okuplja građane koji žive u nacionalizovanim stanovima, djelimično su zadovoljni rješenjem koje je ponudio federalni parlament. Član Udruženja Zoran Žuljević:

“Za nas ovo predstavlja jedan korak ka rješenju. 90 posto naših članova ovakvim prijedlogom zakona je riješeno. Ostaje 10 posto članova koji su u vakufskim stanovima, zadužbinama i legatima i kojima će vjerovatno biti ponuđeni zamjenski stanovi. Mi nismo sretni zbog te činjenice, niti imamo baš neki osjećaj velikog zadovoljstva poslije ovoga svega. Druga solucija koja nam se nudila je da ne dobijemo ništa. A pošto je trenutno na Ustanovnom sudu naša apelacija po pitanju člana 47., kojim smo mi izuzeti od otkupa stanova, i ona će se rješavati u roku dan-dva, mislimo da će ta apelacija riješiti problem ovih 10 posto građana koji u ovom zakonskom segmentu nisu riješeni.”

U Stranci demokratske akcije, koja je predlagač zakona, kažu kako za njegovo prvođenje neće biti potrebna finansijska sredstva s obzirom na činjenicu da ima dovoljan broj zamjenskih stanova iz fonda neotkupljenih državnih stanova. Predsjednik Kluba SDA u federalnom parlamentu Šemsudin Mehmedović:

“Mi smatramo da ima dovoljan broj stambenih jedinica kojima bi se mogla nadomjestiti, odnosno nadoknaditi bivšim vlasnicima nacionaliziranih stanova šteta koja im je pričinjena u prethodnim desetljećima.”

Za razliku od SDA, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice smatraju kako nije trebalo žuriti sa donošenjem zakona o otkupu nacionalizovanih stanova, već da se cijeli problem trebao riješiti donošenjem zakona o restituciji. Poslanica HDZ-a u Parlamentu Federacije Vesna Pinjuh:

“Ovako ponuđen prijedlog zakona nama nije bio prihvatljiv. Ono što je nama ključno jeste da zakon o restituciji se mora donijeti, da to odgađanje predugačko traje i smatramo da ovako parcijalno rješavanje pitanja koja se tiču restitucije nije dobro za sveukupnu situaciju. A na kraju-krajeva, da smo imali jedan takav zakon na razini države, nama bi bilo obvezujuće uniformno na cijelom prostoru BiH.”

Predsjednik Ustavno-pravne komisije u federalnom parlamentu Slaviša Šućur pojašnjava hoće li biti problema sa ustavnošću donošenja zakona:

“Ja nisam siguran da je ovo rješenje koje je ponuđeno najbolje. Mislim da će možda biti čak problema s ustavnošću takvog rješenja, jer ipak neke vlasnike nacionalizovanih stanova stavlja u povlašćeni položaj i mislim da će Ustavni sud, vjerovatno, na to imati primjedbu. Međutim, mi jednostavno želimo da prekinemo agoniju ovih ljudi koji žive u tim nacionalizovanim stanovima i već predugo nisu u stanju da ostvare svoje pravo da te stanove i otkupe.”

Iako je zakon o otkupu nacionalizovanih stanova donio Parlament Federacije, interesantan je podatak da se o njemu nije izjasnila Vlada ovog bh. entiteta, a njen predsjednik Ahmet Hadžipašić, u izjavi za naš radio, kaže kako uopšte nije informisan o zakonu:

“Niko me nije pitao o zakonu i ono što Parlament uradi, to će biti zakon koji sad treba provoditi.”

Donošenje zakona o otkupu nacionalizovanih stanova koji u neravnopravan odnos stavlja građane koji žive u stanovima koji su pripadali vakufima, predstavnici pojedinih opozicionih političkih partija na području Federacije BiH ocjenjuju kao predizbornu kampanju Stranke demokratske akcije pred izbore zakazane za oktobru ove godine. U ovoj stranci kažu kako je ovakva konstatacija neistinita, tvrdeći da je njihov jedini motiv bio rješenje problema sa kojima se Federacija BiH suočava posljednjih desetak godina.
XS
SM
MD
LG