Dostupni linkovi

TEHERAN/PRAG


Grupa demonstranata vecceras je na kratko upala u dvorisste Ambasade Danske u Teheranu, da bi se povukli nakon intervencije policije koja je upotrebila suzavac.
Nekoliko stotina demonstranata bacali su nessto ranije molotovljeve koktele, protestujucci zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u jednom danskom listu.
Demonstracije su odrzzane i u vise afganistinskih gradova. Tri osobe su ubijene, a nekoliko ih ranjeno. Protestvovalo se i u Indoneziji, Egiptu, Gazi, Maleziji i Tajlandu, kao i u nekim afickim drzavama.
Iran je danas najavio obustavu trgovinske razmene sa Danskom zbog spornih karikatura.
Danska vlada je pozvala svoje gradjane da ne putuju u 14 zemalja.
Austrija, koja u ovom polugodistu predsedava Evropskom unijom (EU), pozvala je danas Siriju, Liban i Palestinsku samoupravu da zastite evropske gradjane koji su izlozeni pretnjama i napadima tokom demonstracija.
Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis (Terry Davis) ocenio je da su nasilje i mrzznja potpuno neprihvatljivi.
U zajednickom clanku koji objavljuje International Herald Tribune, turski i spanski premjeri, Tayyip Erdogan i Jose Luis Rodriguez Zapatero pozvali su na razum, dijalog i popustanje tenzija koje su izbile u velikom broju drzava nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda u medijima.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG