Dostupni linkovi

Izbor novog predsednika naredne nedelje


Bajram Kosumi je prvi premijer Kosova koji će prisustvovati sednici SBUN na kojoj će se razgovarati o situaciji na Kosovu. Poziv da prisustvuje sednici Kosumiju je zvanično uputio predstavnik SAD, zemlje koja trenutno predsedva Savetom. Sednica SB će biti održana 14. februara. Kosumi je ocenio da je nakon pozitivnih kretanja na Kosovu veoma važno da sednici prisustvuje predstavnik kosovskih institucija:

“Iako neću dobiti reč veoma je važno da prisustvujem sednici Saveta bezbednosti. Ovo je prvi put da je premijer kosova i zvanično pozvan. Verujem da ćemo imati sastanke sa članovima Saveta kako bismo razgovarali o procesima na Kosovu.”

Premijer Kosumi neće moći da govori na sednici Saveta bezbednosti, s obzirom da osnovu pravila reč ne može dobiti predstavnik teritorije koja nije država. Soren Jesen Petersen je rekao kako je prethodno bilo najavljeno da će se sednica SB održati 7. februara, ali je to odloženo za sedam dana jer se očekuje izbor novog predsednika Kosova:

“Očekujem da se tokom naredne nedelje izabere novi predsednik Kosova, nakon smrti predsednika Rugove. Veoma je važno da članove SB izvestim kako su Kosovari za kratko vreme uspeli da izaberu novog predsednika. Očekujem da o tome podnesem izveštaj u prisustvu kosovskog premijera.”
XS
SM
MD
LG