Dostupni linkovi

Svih jedanaest optuženih negirali krivicu


Optuženi Brane Džinić, Velibor Maksimović i Branislav Medan izjasnili su se pred Specijalnim odjelom za ratne zločine suda BiH da nisu krivi po tačkama optužnice u slučaju „Mitrović i dugi”, u kojem se terete za genocid i ubistvo više od 1000 Bošnjaka jula 1995. godine u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica, smještene između Bratunca i Srebrenice. Preostala osmorica - Miloš Stupar, Milenko Trifunović, Petar Mitrović, Aleksandar Radovanović, Miladin Stevanović, Dragiša Živanović, Slobodan Jakovljević, pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, i pripadnik Vojske RS-a Milovan Matić, odbili su da se izjasne zbog, kako su naveli, nerazumijevanja optužnice, pa je sudija Ričard Geblajn u zapisnik unio da se izjašnjavaju da nisu krivi.

Proces koji se vodi pred Sudom BiH je napredak, smatra Munira Subašić predsjednica Udruženja majke enklava Srebrenica i Žepa, no izjašnjavanje o krivici, mada zakonski propisano, smatra suvišnim:

“Zar poslije toliko mrtvih, poslije preživjelih svjedoka koji su bili u Kravicama i koji znaju ko su izvršioci i da su to pravi izvršioci - i Haški tribunal za to zna i Sud za ratne zločine to zna - pitati ih da li su oni krivi? Nikad zločinac neće kazati da je kriv. Jedino će priznati onda kad bude mogao iznuditi sebi nižu kaznu.”

Prema navodima optužnice, optuženi su 13. jula 1995. godine autobusima i u koloni sproveli više od hiljadu Bošnjaka muškaraca, zatvorili ih u skladište u Kravicama i u ranim večernjim satima, u prisustvu optuženog Stupara, komandanta Drugog odreda Specijalne policijske jedinice Šekovići, likvidirali. Optuženi su u zarobljenike pucali iz automatskih pušaka i na njih bacali ručne bombe, stoji u optužnici.

Slika svireposti i razmjera zločina u Kravicama javnosti je predočena na suđenju generalu Radislavu Krstiću u Hagu. Haški istražitelji, koji su skladište posjetili tokom istrage, zatekli su stravičnu sliku, vidljivu i danas, kaže Refik Hodžić, bivši portparol Suda BiH:

“Mogli su još uvijek da nađu tragove ljudskog tkiva na zidovima, jer ljudi su tu ubijani paljbom iz automatskog oružja, ali i bombama. Sama unutrašnjost tog skladišta bila je uistinu stravična - po onome što se moglo vidjeti nakon masakra. Tijela su odvezena, međutim svi tragovi nisu bili uklonjeni i mislim da i dan-danas postoje.”

Većina tijela žrtava, za koje se procjenjuje da ih je između 1000 i 1200, još nisu pronađena zbog specifičnosti počinjenog zločina, kaže Amor Mašović, predsjednik federalne komisije za traženje nestalih:

“Sad već postoje dokazi da se jedna žrtva nalazi u 3 različite grobnice koje su međusobno udaljene i po više od 30 kilometara. dakle, skeletni ostaci jednog istog čovjeka su pronađeni na 3 različita mjesta međusobno udaljena više od 30 km.”

Negiranje krivice optuženih pred Sudom BiH ima dublju pozadinu, smatra Mašović:

“Sudeći po njihovoj izjavi, odnosno njihovom izjašnjenju na optužnicu proizilazi da se Srebrenica nije ni dogodila. naime, rijetki su primjeri - Dražen Erdemović je jedan od tih, a i Nikolić i Obrenović - koji su priznali da se desio zločin genocida u Srebrenici.”

Sudija Ričard Geblajn je nakon izjašnjavanja zakazao novo ročište za 10. februar, na kome bi trebali biti predočeni dokazi koji će se razmatrati tokom suđenja.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

XS
SM
MD
LG