Dostupni linkovi

SAD i Rusija očekuju kraj pregovora ove godine


Gëzim BAXHAKU, Anamari REPIC

Posle sastanka sa premijerom Kosova Bajramom Kosumijem, Wizner je izjavio da je pojasnio stavove Kontakt grupe sa poslednjeg sastanka u Londonu:

“Kontakt grupa u Londonu je usvojila zaključke da naredeni koraci stvore ambient koji će omogućiti mirno resenje pregovorima.”

Wizner je i danas ponovio da se proces pregovora treba okončati tokom ove godine:

“SAD su angažovane i odlučne da zahtevaju mir, da pregovore vode do zaključenja i da se to postigne što je brže moguće, kao i da se obezbedimo da se to dogodi tokom ove godine.”

Na sinoćni sastanak sa delegacijom Kosova za pregovore o statusu Wizner je izjavio da Sjedinjene Države žele da obezbede da pregovori o statusu idu u potrebnom pravcu, da ne bude povratka na stanje od pre 1999. godine i da se sačuvaju granice Kosova, funkcionisanje zakonitih institucija i zastite prava manjina. ž

Premijer Kosova Bajram Kosumi je ocenio da su stavovi Kontakt grupe i SAD korak napred na pojašnjavanju puta prema utvrđivanju političkog statusa. On je rekao da će Vlada učiniti velike napore na stvaranju poverenja kod svih građana Kosova da je proces koji se vodi u njihovom interesu, ne samo za dobrobit Albanaca već i Srba i drugih.

Predsednik Demokratske partije Kosova, Hashim Thaçi je posle sastanka sa ambasadorom Wiznerom istakao kako se ne može pregovarati o suverenitetu Kosova, dok su institucije i građani Kosova spremni da garantuju postovanje prava pripadnika manjina, reformu lokalne uprave i saradnju sa susednim zemljama.

Za predsednika Reformističke partije ORA Vetona Suroija najznačajnija poruka koju je dobio od ambasadora Wiznera činjenica da je međunarodna zajednica mnogo ozbiljnije shvatila vođenje procesa pregovora i utvrđivanja političkog statusa Kosova. Ambasasor Vizner se sastao i sa politčkim predstavnicima kosovskih Srba i kako je za naš program izjavio Goran Bogdanović, oni su ga informisali o sadašnjem trenutku u viđenju budućnosti Kosova. Ambasador Vizner je posle podne otputovao za Beograd, da bi se u Prištinu vratio u subotu, kada će govoriti o rezultatima razgovora u Prištini i Beogradu.

*****

Politički predstavnici kosovskih Srba mogu da utiču na unapređenje uslova života srpske zajednice samo učešćem u radu institucija Kosova, rečeno je nakon sastanka šefa Ruske kancelarije u Prištini, Sergeja Bazdnika i nosioca Srpske liste za Kosovo, Olivera Ivanovića. Tom prilikom Bazdnik je istakao da Rusija podržava stavove Kontakt grupe o Kosovu.

Šef Ruske kancelarije u Pristini Sergej Bazdnik izjavio da Rusija podržava izjavu Kontakt grupe o Kosovu, kojom se ističe da se budući status Kosova treba definisati tokom 2006. godine:

“Mi imamo svoje stavove o nekim pitanjima, ali kada Kontakt grupa usvoji neki dokument onda mi delujemo zajedno, te stojimo i stajaćemo iza ovih najnovijih stavova.”

Bazdnik je sa Oliverom Ivanovićem, nosiocem “Srpske liste za Kosovo”, razgovarao o pregovorima i decentralizaciji. Ivanović je istakao važnost decentralizacije za srpsku zajednicu:

“Želimo da decentralizacija predstavlja značajni prenos ovlasćenja sa centralnog na opstinske nivoe, formiranje novih opština, a među tim opštinama mi očekujemo da neke imaju srpsku većinu.”

Šef Ruske kancelarije i Ivanović razgovarali su i o učešću Srba u privremenim institucijama.

Sergej Bazdnik je rekao kako je stav njegove države da predstavnici kosovskih Srba treba da učestvuju u radu Skupštine i Vlade Kosova:

“Stav Rusije je jasan. Mi smatramo da je učešće u institucijama najbolji način da se zaštite i promovišu interesi i prava srpske zajednice.”

Odgovarajući na takvo gledište Rusije, Ivanović je izjavio da se bez podrške Beograda ne može doneti nikakva odluka vezana za delovanje Srba u kosovskim institucijama.
XS
SM
MD
LG