Dostupni linkovi

Spremna prijava Savjetu sigurnosti?


Vanrednu sednicu Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja će trajati dva dana, zatražila je evropska trojka. Britanija, Francuska i Njemačka su sada i formalno zatražile od Međunarodne agencije da prijavi Iran Savjetu sigurnosti UN-a. Prema tvrdnjama diplomatskih izvora u Beču prijedlog Njemačke, Francuske i Britanije podržavaju SAD, Rusija i Kina.

Kriza je eskalirala nakon što je vlada u Teheranu zaprijetila da će obnoviti rad industrijskih razmjera na obogaćivanju urana, i da će uslijediti 'ozbiljne posljedice' - ukoliko Teheran bude prijavljen Savjetu sigurnosti Ujedinjenih naroda. Rasprava u New Yorku mogla bi naime dovesti do uvođenja sankcija prema Teheranu. Visoki iranski funkcioner Ali Laridžani kazao je da će Iran, ako bude prijavljen, ponovno početi da masovno obogaćuje uran i inspektorima više neće dozvoljavati do ulaze u njegova nuklearnih postrojenja, Laridžani je dodao da bi Iran više volio da sljedećeg mjeseca pregovara s Evropskom unijom o nizu kompromisnih prijedloga.

Govoreći o trenutnom odnosu prema Teheranu, njemačka kancelarka Angela Merkel, posebno se osvrčući na iranske prijetnje Izraelu, je kazala:

"Toplo preporučujem Iranu da se odazove pozivu Medjunarodne agencije i saradjuje s njom . Što se tiče neprimjerenih izjava iranskog predsjednika o Izraelu i prijetnje silom, a na osnovu ružnih iskustava koje imamo u svojoj istoriji, ja samo mogu reći – Njemačka neće samo stajati i promatrati."

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je u međuvremenu još jednom ponovio da se njegova zemlja neće odreći prava da koristi nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe, odnosno za proizvodnju struje. Svojim nastupima, posebno komentarima o Izraelu koji izlaze iz okvira pristojne ljudske komunikacije, ovaj je iranski predsjednik srušio i onaj nukleus povjerenja koji je njegov predhodnik Mohamad Khatami bio osvojio na zapadnoj hemisferi. Analitičar Glen Barclay s Australijskog univerziteta kaže kako zaoštravanje kursa prema Iranu samo pomaže Ahmedinedžadu:

"On samo traži neki poticaj da u masama poveća podršku za samoga sebe. A nema ništa boljeg od spoljnjeg pritiska. Iz njegove perspektive nuklearna kriza je najbolje što mu se moglo desiti?"

I Amerikanci i Evropska unija danas su više nego ikada prije sigurni da Iran želi savladati nukleranu tehnologiju samo zato da bi proizveo atomsku bombu. Stga se u dobro obavještenim krugovima uopšte ne sumnja da će pitanje Irana i njjegovog nuklearnog programa biti prebačeno u Savjet sigurnosti UN-a.
XS
SM
MD
LG