Dostupni linkovi

Podeljena mišljenja o zaključcima Kontakt grupe


Nataša ODALOVIC, Gëzim BAXHAKU

Malo ko u Beogradu veruje da je pregovore o statusu moguće dovršiti do kraja godine. Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope ocenjuje:

« Ja nisam siguran da možemo očekivati u narednih nekoliko meseci okončanje procesa, koji u stvari praktično da nije ni započeo. Naprotiv, moj utisak da je konferencija u Londonu, iako je očekivano da ona možda da otvori kanal komunikacije koji vodi ka razrešenju, imam utisak u ovom trenutku da smo došli u situaciju gde je potpuno vidno da su dva kanala pregovora. Jedan je pregovor samo između članica Kontakt grupe, a drugi su pregovori koji se očekuju između Beograda i Prištine.»

Šef poslaničke grupe vladajuće i G-17 plus Miroljub Albijanić kaže:

«Pitanje je da li može i kako do kraja godine, ali očigledno je da je time takođe poslata poruka da su pregovori oročena stvar i da ne mogu da traju beskonačno.»

Zanimljivo je da, i pored utiska i domaćih i stranih analitičara, bez obzira na dužinu pregovora ima znakova da Kosovo ima podršku pre svega od Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ka nekoj vrsti uslovne nezavisnosti: U Beogradu i dalje zvaničnici prenebegavaju to faktičko stanje, koje uglavnom javno priznaje samo šef diplomatije Vuk Drašković. Tako predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Sanda Rašković-Ivić izjavljuje da ohrabrujuće deluje zaključak da rezolucija 12-44 ostaje okvir za proces određivanja konačnog statusa. Rezolucija 12-44 definiše Kosovo i Metohiju kao prostor u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno Srbiji. Izuzetno visok nivo saglasnosti na sastanku Kontakt grupe, govori nam da je međunarodna zajednica odlučna u nameri da u nekoliko sledećih meseci napravi snažan pregovarački iskorak i ubrzano krene ka budućem statusu Kosova i Metohije, zaključuje Sandra Rašković- Ivić. A Dušan Proroković, šef skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, ističe:

“ Treba istaći da ove kontakt grupe nisu ništa novo, niti neočekivano. U ovom trenutku najbitnije je da do direktnog dijaloga između Beograda i Prištine dođe i da počnu razgovori o decentralizaciji, kao i da se malo više pažnje obrati na neka, uslovno rečeno, tekuća dešavanja na Kosovu i Metohiji, jer je socijalna i ekonomska situacija katastrofalna. Srbi žive bez struje, vode, bez telefonskih signala. I sve to može predstavljati opterećenje pred prestojeće pregovore. Svedoci smo toga da su neki pokušali da Kosovo izoluju u odnosu na neka druga klizna žarišta u svetu i stav Beograda od početka jeste da se, vodeći se međunarodno pravnim argumentima, moramo obazirati i na druge regione u svetu. U tom smislu, ne samo stav Rusije, nego i nekih drugih diplomacija i zvaničnika, i stav Beograda ite kako korespondira ovom trenutku.”

Optimizam nakon sastanka Kontakt grupe deli i G-17. Miroljub Albijanić:

“Mislim da je to onaj pravi diplomatski signal koji znači da konačno pregovarački timovi treba da se sastanu i da se napravi prvi sastanak, jer to je signal koji ide ka tome. Prosto, do zajedničkog rešenja ne može doći, a da ne razgovaramo među sobom.”

Goran Svilanović akcenat stavlja na razlike između Rusije i ostalih članica Kontakt grupe:

“U svakom slučaju, ruska pozicija je sada jasnija nego što je bila pre nekoliko nedelja, ali je to i dalje pozicija koja je zagledana u ostale teme, u teme koje su od stvarnog značaja za Rusiju tu Kosovo ne spada. Kosovo je značajno u meri samo kada se govori o odnosu Srbije i Rusije, ali i u onoj meri u kojoj se eventualno postavljaju principi za rešenje drugih problema koji su od suštinske važnosti. Predsednik Putin ih je pomenuo kao i šef ruske diplomatije.”

*****

Predstavnici institucija i politički analitičari na Kosovu pozdravljaju stavove sa jučerašnje sednice Kontakt grupe u Londonu i kao posebno značajne ističu navedene rokove za pregovore i zahtev da se mora imati u vidu politčka volja građana Kosova. Istovremeno, predstavnici kosovskih Srba smatraju da su zaključci izraz nervoze koja je prisutna u Kontakt grupi oko pitanja statusa Kosova.

Pozdravaljajući zaključke sa jučerašnje sednice Kontakt grupe, zamenik premijera Kosova, Adem Saljihaj, ističe kako je i zahtev kosovskih institucija da se pregovori o statusu okončaju tokom ove godine:

«Izuzetno je pozitivan stav Kontakt grupe da Beograd treba da ima u vidu političku volju naroda Kosova.»

Saljihaj ističe kako postepeno pozicije postaju sve jasnije. Volja naroda Kosova je nezavisnost, mi ne vidimo drugo rešenje, kaze on i ističe da to rešenje zatvara mnoga pitanja i istovremeno otvara perspektivu za budućnost. On smatra da je kontakt grupa je u kontinuitetu jasno određivala pitanja koja su vezana za status, što je učinila i sada.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Enver Hoxhaj smatra kako su cene iznete na sednici i saopštenju sa sastanka Kontakt grupe realne, posebno stav da buduća odluka treba da izrazi i želju naroda Kosova i stanje na Kosovu posle 1999. godine, što, prema njegovim rečima, otvara mogućnost za rešavanje političkog statusa na osnovu volje naroda Kosova:

«Mislim da je formulacija - da treba uzeti u obzir volju naroda Kosova - jedna od najkvalitetnijih tačaka svih dosadašnjih stavova i sugestija Kontakt grupe.»

Hoxhaj ističe kako će ta odluka pridoneti potrebnoj dinamici sa ciljem da se rešavanje statusa Kosova postigne u što kraćem roku, da ponudi političku predvidljivost i odrzivost za građane Kosova, za region i za međunarodnu zajednicu koja je intervenisala kako bi se obezbedila stabilnost u ovom delu Balkana. Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže kako se u stavovima Kontakt grupe vidi nervoza koja je prisutna u Grupi:

«Kako se približavaju razgovori, oni postaju svesni da to neće biti razgovori koji će lako doneti rešenje. Naprotiv, oni sada postaju svesni i svih međunarodnih konsekvenci eventualno nametnutog rešenja. Sa druge strane, postaju svesni da nametnuto rešenje niti je primenljivo, niti je održivo na duže staze. To je razlog zašto Kontakt grupa apeluje na obe strane u razgovorima da budu konstruktivni i da uzmu u obzir prilikom davanja predloga ono što suprotna strana misli. To je poruka i Albancima u okviru prištinskog pregovaračkog tima, ali bogami i Beogradu.»

*****

Stavovi Kontakt grupe sa jučerašnjeg sastanka u Londonu izuztno su značajni za konačni rezultat pregovora o statusu Kosova, izjavio je u sredu u Prištini zamenik glavnog pregovarača UN za status Kosova, Albert Roan.

Posle sastanka sa Delegacijom Kosova za pregovore o statusu, Roan je istakao da Kontakt grupa predstavlja međunarodnu zajednicu, u njoj su četiri stalna člana Saveta bezbednosti, plus Nemačka i Italija koji čine izuzetno značajnu međunarodnu grupu:

«Rešenje za status Kosova na kraju će se usvojiti od strane Saveta bezbednosti, tako da ono što kaže i misli Kontakt grupa je od izuzetnog značaja.»

Premijer Kosova Bajram Kosumi je izjavio da pregovaračka delegacija Kosova nema vremena za gubljenje:

«Zajedničko je opredelenje svih članova delegacije, ali i gospodina Roana da Kosovo nema vremena za gubljenje oko pitanja konačnog statusa Kosova. Mi kao Vlada i delegacija radimo svim snagama na pripremi potrebnih dokumenata i sastanak u Beču može da se održi što je brže moguće.»

Kosumi smatra da se sastanak u Beču može održati oko 20. februara, Delegacija Kosova je spremna i čeka se formalno usvajanje dokumenta o decentralizaciji od strane Delegacije i utvrđivanje delegacije za Beč, rekao je Kosumi. Roan je ocenio da dokument kosovske strane o decentralizaciji predstavlja dobru osnovu za pregovore:

“Mi smo pročitali dokument kosovske ekipe koji je razuman dokument i osnova za dobre pregovore.»

Član Delegacije Kosova za pregovore Hassim Tači je izjavio kako zajedno sa međunarodnom zajednicom veruje da će Kosovo tokom 2006. godine biti nezavisna i suverena država.
XS
SM
MD
LG