Dostupni linkovi

Redovnom porcedurom izabrati predsednika


Posle sastanka sa sa zamenikom specijalnog izaslanika UN za pitanje statusa Mahti Ahitisarija, austrijskim diplomatom Albertom Roanom, Suroi je izjavio da su razgovarali o nastavku pregovora o statusu Kosova:

„Mi očekujemo redovan izbor predsednika Kosova, na osnovu predloga Demokratskog saveza Kosova. Istovremeno, očekujemo da se delegacija u najkraćem mogućem roku sastane i nastavi rad prema dinamici koja je prethodno bila utvrđena“.

Suroi je kazao kako ne očekuje probleme u izboru šefa delegacije za pregovore i da prestoji usvajanje dokumenata o decentralizaciji:

„Mi treba da usvojimo dokumenta koja su pripremljena za decentralizaciju i dokumenta o manjinama, kako bi delegacije koja će pregovarati u Beču započele posao.“

Alber Roan je juče posle podne stigao na Kosovo da bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom na Kosovu i razgovarao o održavanju sastanka o decentralizaciji koji je bio planiran za 25. januar, ali je odložen zbog smrti predsednika Rugove. Roan se pre podne susreo sa politčkim predstavnicima kosovskih Srba. Posle sastanka sa Roanom predstavnici kosovskih Srba su izjavili da je Roan kazao kako će se sastanak o decentralizaciji odrzati poslednje nedelje februara.
Za sutra u devet sati planiran je sastanak Alberta Roana sa delegacijom Kosova za pregovore o statusu.
XS
SM
MD
LG