Dostupni linkovi

Svet je odlučan da reši pitanje Kosova


Ukoliko bude problema na političkoj sceni Kosova nakon smrti predsednika Ibrahima Rugove, onda može doći do usporavanja pregovaračkog procesa, izjavio je za Radio Slobodna Evropa, britanski novinar i analitičar, Tim Džuda (Tim Judah). Istovremeno je naglasio da je danas, više nego ikada, svet odlučan da ne odugovlači rešenje statusa Kosova, te da se o uslovnoj nezavisnosti sve više govori.

Arbana VIDISHIQI (Priredila: Anamari REPIC)

Međunarodna zajednica više neće odlagati rešenje pitanja Kosova. Sada mnoge zemlje prihvataju opciju uslovne nezavisnosti i rade na utvrđivanju načina kako do nje doći, kaže britanski novinar i analitičar Tim Džuda:

“Smatram da su velike sile Britanija, Francuska, SAD i Rusija, manje-više odlučile da Kosovo dobije uslovnu nezavisnost. Sada se razgovori, možda ne u nekoj većoj meri, koncentrišu na to kako će izgledati unutrašnje rukovođenje Kosovom i status Srba na Kosovu. I zbog toga je prva runda o decentralizaciji veoma važna.”

Prema njegovoj oceni, unutar Kontakt grupe za Kosovo zemlje članice nemaju nesporazume oko uslovne nezavisnosti, već ima različitih gledista o načinu kako da se do tog rešenja dođe:

“Franzuci su manje spremni da govore o uslovnoj nezavisnosti, jer smatraju da, ako se to desi, onda se Srbi neće angažovati u procesu. Stav Britanaca je suprotan. Oni kažu da je bolje sada govoriti o uslovnoj nezavisnosti i pokazati albanskim liderima da se proces kreće u tom pravcu, jer ako se zna kojim putem Kosovo ide, onda će Albanci biti spremniji na kompromis, s time da se Srbima ponudi više u procesu decentralizacije.”

Komentarišući najnovije izjave ruskih čelnika o univerzalnom pristupu pri rešenju statusa Kosova, Tim Džuda kaže da Rusija misli na svoje probleme. On smatra da ruske diplomate u javnosti kažu jedno, a privatno nešto sasvim drugo:

“U prošlosti je bilo rečeno da Rusi nisu spremni da prihvate nezavisnost Kosova jer su smatrali da može poslužiti situaciji u Čečeniji. Sada je izgleda u interesu Rusa da Kosovo postane nezavisno, jer to mogu koristiti kao pretnju Gruziji, u kojoj dva ruska regiona imaju sepratističke težnje.”

Britanski analitičar naglašava da je put Kosova već zacrtan i zbog toga smrt predsednika neće imati neki veći uticaj. Ali, upozorava Džuda, u kratkoročnom smislu to može uticati na pregovaračku grupu i dinamiku njenog rada. On ističe da, ukoliko ima protivljenja pri izboru predsednika i vođe pregovaračkog tima, onda može doći do usporavanja procesa. Zato sve zavisi od Prištine:

“Ako Priština sada nije spremna, onda nikada neće biti. Isto važi i za Beograd. Podsetiću da je norveški ambasador Kai Eide, koji je sačinio izvestaj o Kosovu, rekao da nikada neće biti pravo vreme da se razgovara o statusu. Stoga, može se reći da niko nikada neće biti dovoljno spreman, pa je ovo pravo vreme.”

Upitan koliko smatra da se izjava vođe međunarodnih pregovarača Martija Ahtisarija, kako njegov ugovor ističe u novembru, može shvatiti da se do tada pregovori mogu završiti, Tim Džuda kaže da to može biti realno ako se stvari brzo kreću:

“Smatram da se Ahtisari neće povući iz procesa, ako za razgovore bude bilo potrebno još tri do šest dodatnih meseci. Ukoliko se govori o godinama onda će se on sigurno povući.”

Britanski novinar i analitičar ističe kako ideje o određivanju roka imaju za cilj da pokažu da se međunarodna zajednica pitanjem Kosova neće večno baviti i da neće dozvoliti da se proces uspori.
XS
SM
MD
LG