Dostupni linkovi

BRISEL


Evropska komisija objavila je da je u uzorku uzetom kod zzivine na severu Kipra potvrden smrtonosni virus pticjeg gripa H5N1.
Recc je o prvom slucaju pticcjeg gripa na Kipru, udaljenom oko 75 kilometara od Turske, gde je od ove bolesti umrlo cetvoro ljudi, a dvadesetak je zarazeno.

HELSINSKI
Finska predsednica Tarja Halonen osvojila je joss jedan ssestogodissnji mandat possto je u drugom krugu predsednicckih izbora dobila 51,8 odsto glasova, dok je njenom rivalu iz desne Nacionalne koalicione stranke
glasalo Sauliju Ninistu pripalo 48,2 odsto glasova.
Halonen je prva zzena koja je u Finskoj izabrana za ssefa drzzave. Nju je kandidovala Socijaldemokratska stranka, cclanica vladajuche koalicije, a njenu kandidaturu podrzzala je i opoziciona koalicija levih stranaka i najvechi sindikat.
Tarja Halonen, ili kako je Finci jednostavno zovu samo Tarja, uzziva veliku popularnost u zemlji koja se dicci velikim stepenom jednakosti medju polovima koji postoji u toj drzzavi. Finska je prva zemlja u Evropi koja je pre sto godina dala zzenama pravo da glasaju.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG