Dostupni linkovi

Drugo poluvrijeme krize u RS


Nakon što su poslanici Narodne skupštine RS izglasali nepovjerenje entitetskoj vladi, predsjednik RS, Dragan Čavić, je najavio da će u narednih deset dana, kako je i predviđeno Ustavom, imenovati mandatara za sastav nove vlade. U ovoj obavezi neću dopustiti nikome da utiče na moju konačnu odluku. Svako ko donese potpise najmanje 42 poslanika, moraće da obrazloži šta stoji iza toga i da li je to u interesu RS, kazao je Čavić:

“Onaj ko mi donese 42 potpisa narodnih poslanika, budući da ima svega i svačega, mora da računa da ću ja prvo da provjerim jesu li to tih 42 od svakog pojedinačno koji čine taj spisak, i da ću sa šefovima stranaka koje čine tu većinu tražiti obrazloženje šta je njihov koncept zajednički. Ali neka to bude javno, neka se zna šta iza toga stoji. Nema mačka u vreći. Ako toga nema, onda ja preuzimam obavezu da izvršavam ono što je meni Ustav propisao i snosim odgovornost za pravljenje većine i konstituisanje nove vlade.”

Prema riječima Čavića, koji je i predsjednik Srpske demokratske stranke, jedino je sigurno da mandatara ne može predložiti njegova stranka:

“Ova vlada je završila mandat. SDS više ne može imati predsjednika vlade, to je moje mišljenje kao predsjednika Republike, bez obzira kako to mislili u mojoj stranci, da budem potpuno jasan i otvoren, i da rješenje mora da se traži u sasvim nkoj novoj skupštinskoj većini, novim političkim odnosima i novom sastavu kabineta.”

Poslanici entitetkog parlamenta su u četvrtak, 26. januara, na incijativu Saveza nezavisnih socijaldemokrata, izglasali nepovjerenje vladi premijera Pere Bukejlovića, a za inicijativu su glasala 44 poslanika. 29 je bilo protiv, a 6 je bilo uzdržano.

Smijenjeni predsjednik Vlade RS, Pero Bukejlović, izjavio je da sada počinje drugo poluvrijeme krize u RS, u kojoj treba izabrati novu vladu:

"Ja vjerujem da će ovo što smo mi započeli u borbi protiv korupcije i kriminala biti nastavljeno i da će se u tome istrajati. Možda je to jedna od ključnih stvari koje su iritirale neke stranke u njihovom opredjeljenju da napuste podršku ovoj vladi, no ja i danas mislim da smo ispravno uradili, i da tako treba raditi, da treba u interesu ovog naroda odgovorno trošiti ono što se izdvaja kroz poreze, odgovorno raditi na trošenju viška sredstava po osnovu poreza na razvojne projekte u Republici."

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik, izjavio je da već ima podršku 42 narodna poslanika za imenovanje novog mandatara i da će ovu inicijativu već u narednih nekoliko dana predati predsjedniku RS-a:

“U tom pogledu očekujemo principijelno ponašanje gospodina predsjednika koji je rekao da svako ko donese 42 potpisa će biti predložen. SNSD će u narednih nekoliko dana raditi na konceptu formiranja nove vlade.”

Dodik najavljuje da će mu prioritet, ukoliko dobije podršku za formiranje vlade, biti borba protiv kriminala u korupcije, posebno kada se radi o privatizaciji preduzeća, te najavljuje da će izvršiti reviziju privatizacije.

U Partiji demokratskog progresa potvrdili su da će podržati mandatara kojeg predloži Savez nezavisnih socijaldemokrata. Generalni sekretar PDP-a, Nevenka Trifković:

“PDP smatra da je prirodno i logično povjeriti mandat sastavljanja nove vlade SNSD-u, kao brojno najvećoj partiji nakon ovih događaja. Od nas je zatražena podrška za tako nešto i mi ćemo je pružiti, pa i personalnom rješenju koje predlaže SNSD - gospodinu Miloradu Dodiku. Podrška mandataru ne znači podrška i vladi. Naravno, sačekaćemo personalna rješenja u toj vladi i ono što će biti koncept vlade u ovom kratkom periodu do izbora i, naravno, posmatrajući jedan duži period nakon toga šta je to zapravo koncept koji se nudi za RS i BiH.”

Međutim, u svoj ovoj priči oko formiranja nove vlade, kaže portparol Srpske demokratske stranke, Stanko Pivašević, biće jako teško uskladiti interese najmanje 10 političkih stranaka sa različitim programskim opredjeljenjima:

“Postoje ozbiljne prijetnje RS od ove politčke krize, jedan konglomerat različitih političkih partija, različitih opcija - od desnih, lijevih, partija centra do nekih koje negiraju postojanje RS-a treba da sastave novi kabinet, što zdravom čovjeku i zdravom razumu izgleda kao nemoguće. Ono, vjerovatno, u biti jeste nemoguće.”

Pivašević kaže da bi se kriza iz RS mogla prenijeti i na državni nivo:
“Potpuno je logično da Srpska demokratska stranka koja je prešla u opoziciju ovog trenutka unutar RS-a pređe i u opoziciju i na nivou zajedničkih organa. Oni koji su bukvalno nokautirali ovu vladu ovdje, moraju da preuzmu odgovornost i na nivou BiH i da oni izglasaju, ili naprave novi Savjet ministara isto tako kao što imaju odgovornost da naprave novu vladu RS.”
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG