Dostupni linkovi

Sahranjen predsednik Rugova


Šef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen je rekao da je, u vreme kada je Rugova započinjao svoju političku delatnost, jedan deo sveta drugačije mislio, dok je danas svet došao ovde da se priduruži narodu Kosova u tuzi za predsednikom Rugovom:

«Za života on se opredelio za jedan politički cilj, ali nije uspeo da se taj cilj do kraja ostvari, on je bio otac Kosova, ali i svoje porodice.

Jesen Petersen je istakao kako je predsednik Rugova iza sebe ostavio prazninu koja se može popuniti jedinstvom i angažovanjem. To bi, prema Jesenu Petersenu, bilo pravo poštovanje za predsednika Rugovu.

Smrt predsednika Rugove u najznačajnijem periodu za Kosovo povećava potrebu za većim jedinstvom naroda i njegovog rukovodstva da bi se zaokružio dug i mukotrpan proces za slobodu i stvaranje moderne i demokratske države Kosovo, rekao je premijer Kosova Bajram Kosumi. On je istakao kako će, zajedno sa međunarododnom zajednicom, ostvariti viziju predsednika Rugove za demokratskom i evropskom državom, što će biti najveća i zaslužena nagrada za predsednika Rugovu.

Predsednik Rugova je bio odlučan, ali miroljubiv čovek, ocenio je na komemoraciji visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana:

«Ibrahim Rugova je bio čovek koji je svoj život posvetio zaštiti prava naroda Kosova, Bio je odlučan i jak, ali je bio čovek mira, opredeljen da svoja stremljenja postigne mirnim sredstvima.

Solana je istakao kako je ovo jedna od najvećih ironija istorije, da on ode u trenutku kada je najviše bio potreban da predvodi narod Kosova i da pomogne rešavanju statusa.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova, pokreta koji je osnovao i na čijem je čelu Rugova bio od prvih dana, Kolj Beriša je istakao kako je tada četrdesetogodišnji Rugova zajedno, sa grupom intelektualaca, jednim višenacionalnim nego partijskim programom formirao „prvi legalni demokratski pokret Albanaca pod čijim je kišobranom započeo političko delovanje“.

Rukovodilac delegacije SAD na sahrani predsednika Rugove, ministar Alfonso Džekson je rekao da je otišao demokrata, čovek mira, pravi prijatelj Sjedinjenih Država, koji je uživao poverenje Amerikanaca, ali i celog demokratskog sveta:

«SAD su opredeljene za viziju predsednika Rugove i naroda Kosova za razvoj, kao doma za sav njegov narod, kao deo Evrope i Zapada. Sad je vreme da budemo zajedno i da kompletiramo rad predsednika Rugove i pregovaramo o budućnosti Kosova, da bi smo izgradili ovu zemlju i molim vas da da ne odustanete od ovog puta.»

Obraćajući se pokojnom predsedniku Rugovi, predsednik Skupštine Kosova, Nedžat Daci je poručio da je predsednik Rugova ostvario san i postavio temelje da Kosovo bude slobodna i nezavisna država:

«Dragi naš predsedniče, odmaraj se u nebeskom raju, pošto u ovom prelaznom svetu nikada nisi odmarao, prvo radeći za preživljavanje, znanje i stvaralaštvo i poslednje dve dekade kao arhitekta i politički i diplomatski strateg za slobodno dostojanstveno i nezavisno Kosovo.»

Predsednik Rugova je, uz počasni plotun Grade Kosova, sahranjen u 15.00 časova kod Spomen kosturnice.

Poslednjem ispraćaju predsednika od sportske hale do groblja je prisustvovalo više od 100.000 građana Kosova.
XS
SM
MD
LG