Dostupni linkovi

Nije kraj dok krivci ne budu u Hagu


Sadik SALIMOVIC

Od svih ličnih stvari za koje sam imao zadovoljstvo da učestvujem ovdje u BiH, rad u Fondaciji i razvoju Memorijalnog centra Potočari, u partnerstvu s međunarodnom zajednicom i majkama Srebrenice, dao mi je najviše zadovoljstva. Nikad neću zaboraviti odlučnost i hrabrost majki koje su insistirale na ideji izgradnje Memorijalnog centra, rekao je Pedi Ešdaun prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari. U pogledu izgradnje Memorijalnog centra željela su se postići dva cilja, rekao je Ešdaun:

“Prvo je bilo da obezbijedimo jedno mjesto gdje oni koji su izgubili dosta u ovom genocidu mogu doći i doživjeti jednu utjehu za svoju bol. Drugi dio zadatka je bio da se stvori jedno veliko mjesto na koje će dolaziti ljudi iz cijelog svijeta i shvatiti da ne smiju stajati po strani i ne smiju dozvoliti da se ovako nešto ponovi. Ponosan sam što sam učestvovao u realizaciji izgradnje Memorijalnog centra, ali me je zbog jedne stvari i dalje sram. Autori ovog strašnog događaja su još uvijek na slobodi. Nikada neće biti završeno i ne možemo reći da je završeno sve dok Karadžić i Mladić ne budu u Hagu.”

Ako je ovo mjesto dalo utjehu nekima, ono ne može pružiti zadovoljstvo nikome sve dok Karadžić i Mladić ne budu odgovarali za ono za šta su optuženi, rekao je Visoki predstavnik u BiH i dodao:

”Ja vjerujem da će doći dan kada će BiH moći da razmišlja o istini i pomirenju, ali taj dan neće moći doći sve dok se ne ispuni taj uslov pravde, a to je da svi - od Škorpiona do Karadžića i Mladića - odgovaraju pred licem pravde.”
XS
SM
MD
LG