Dostupni linkovi

Hladnoće i bure


Niske temperature, povećana potrošnja energenata, ali bez smrznutih beskućnika i najava redukcije, takvo je stanje u Hrvatskoj. Nažalost, jutros je u prevrtanju kamiona s prikolicom na Jadranskoj magistrali u Jasenicama ispod Velebita poginuo suvozač, a vozač je teško ranjen. Iako je za tu vrstu vozila, zbog jake bure na toj dionici jadranske magistrale, na snazi zabrana prometovanja još od nedjelje poslijepodne, vozač je krenuo na vlastitu odgovornost i eto sa smrtnim posljedicama. Zabilježeno je još nekoliko prevrtanja tegljača, ali cestovni promet odvija se bez većih problema.

Trajektne linije prometuju redovito, osim prema Šolti, a danas zbog snažnoga vjetra nisu isplovili katamarani. U Splitu temperature nisu pale ispod nule, ali kada bura krene, slobodno oduzmite petnaest ili dvadeset stupnjeva temperature. Beskućnicima je najgore:

„Užasno je hladno. Čitav dan smo vani. Ne možete nigdje nego u željezničku stanicu ili autobusnu, a tamo je također hladno. Možemo izdržati uru vremena, ali više ne. Novaca nemamo za sjest i popiti čaj.“

U splitskim prihvatilištima je četrdesetak beskućnika i, zbog bure koja brije sve do kosti, beskućnici ovih nekoliko dana mogu ostati u objektu cijeli dan. U Zagrebu su tri prihvatilišta. Voditelj prihvatilišta gradskog Crvenog križa na Glavnom kolodvoru, Miroslav Pavlija, kaže kako kod njega za sada nema izvanrednih situacija:

„Kod nas ovakvi vremenski uvjeti u zimskom periodu nisu ništa neobično. Zima radi svoje. I mi se prilagođavamo radu u zimskim uvjetima. Inače je naše radno vrijeme od 15:30 do 22:30, do kada primamo goste. Obično ovdje beskućnici borave do 9:00 sati, kada izlaze vani. Kako su ove temperature izuzetno niske, svoje radno vrijeme smo prilagodili tim zimskim uvjetima i ljude što duže ostavljamo unutra. Poslije podne, mnogo prije otvaramo naš bijeg da ljudi mogu biti što duže na toplom.“

Svih sedamdeset ležajeva ovog prihvatilišta je puno, kako i obično bude u zimskim mjesecima. Slično je i u drugim zagrebačkim prihvatilištima. Netko se može skloniti od hladnoće. Neki pak moraju raditi. Radnik Gradske čistoće parkirao je svoja kolica nedaleko ulaska u Pothodnik i krenuo sa metlom u akciju:

„Radim od šest. Zima je velika. Radim da se ugrijem.“

Da li vam neko donosi kavu ili čaj?

„Nitko. To ni ne očekujem. Imam svoju plaću pa si sam kupim čaj ili kavu, da se zgrijem, ali za vrijeme pauze.“

A nekima je ova hladnoća i dobra prilika za biznis:

„Kape, rukavice, šal. Samo 20 kuna. Izvolite.“

Kako ide posao?

„Dobro. Čim je zima, više kupuju, a 20 kuna ti da svatko.“
XS
SM
MD
LG